Street Art Festival “Zen Opuzen” traje tjedan dana i održava se svakog ljeta u Opuzenu, gradiću na jugu Hrvatske. Umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su da pokažu svoj talent i ožive sive fasade ili napuštene tvornice i kuće.

Ne postoje ograničenja u pogledu umjetničkih izričaja, a različiti oblici vizualnih umjetnosti, grafika, skulptura, uličnih performansa i land arta koriste se za pretvaranje neugodnog javnog prostora u mjesto vizualnog užitka.

Zen Opuzen – festival koji inspirira

Projektu je cilj stvoriti dijalog između lokalnog stanovništva i posjetitelja iz inozemstva, omogućujući razmjenu i inspiraciju s obje strane. U raspravama i projekcijama filmova govori se o izazovima održivog razvoja, ekologije i zajednice. Snažan dio festivala je i rad s djecom i mladima: najmlađi stanovnici Opuzena i Neretve aktivno sudjeluju u kreiranju manifestacije i kroz radionice i kroz osobni kontakt s umjetnicima uče različite umjetničke tehnike.

Čak 4 događanja

Ove godine Zen Opuzen ima pojačanje! Deset dana, od 17. do 27. kolovoza u Opuzenu će se održati četiri događanja: Festival vitra a.k.a. Zajaši Zmaja, Čikarijada, KineDok (projekcije europskih filmova) i Art Festival Zen Opuzen.

Organizatori nisu još otkrili detalje svakog događanja, no svakako možemo (prema dosadašnjem iskustvu na festivalu Zen Opuzen!) očekivati deset dana krcatim odličnim sadržajem, mnogo umjetnosti, edukacije i sjajne zabave! Detalje festivala možete na vrijeme saznati ovdje.
Fotografije: Zen Opuzen