Nedavno smo pisali o tome kuda sve možete putovati ako ste se cijepili, a od danas, odnosno 1. lipnja konačno možete zatražiti svoj QR kôd kako biste ta putovanja mogli neometano i ostvariti

Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, poznatijih kao COVID putovnice, donijela je vlada jučer na telefonskoj sjednici. Osim što će ove potvrde olakšati kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, COVID putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe. Te svrhe donosit će se prema odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

COVID putovnica – tko je sve može koristiti?

Ako ste cijepljeni, preboljeli koronavirus ili imate negativan PCR test, možete zatražiti covid-putovnicu. Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), imaju valjanu potvrdu 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe cijepljenje jednom dozom Pfizera i Moderne, i to 22. dan od primitka, no u ovom im je slučaju potvrda valjana 42 dana od primitka cjepiva.

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa, a koji nije stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, dobiva potvrdu na 48 sati od uzimanja uzorka.

Ako ste pak preboljeli koronavirus, COVID putovnicu možete dobiti 11. dan od pozitivnog PCR testa, a valjana je 180 dana od istog.

Kako do COVID putovnice?

EU digitalnu COVID zelenu potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva, a možete je zatražiti online putem portala eGrađani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Direktna poveznica je i web-stranica eudigitalnacovidputovnica.hr, koja vas vrlo jednostavnim uputama odvodi do upućivanja zahtjeva.

Ako se odlučite uzeti potvrdu fizički, HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde. Za mobilnu verziju, samo je spremite u PDF-u ili povučete s vašeg e-maila i pokažete kad je potrebno.

 

Foto: encrier/Getty Images