Blagdanska sezona sve nam je bliže – vrijeme druženja, veselja i, naravno, bogatih blagdanskih stolova. No, prije nego što se prepustimo obilju tradicionalnih delicija, idealno je vrijeme za pripremiti tijelo za nadolazeće gastronomske užitke
Detoksikacija organizma pomaže nam da se osjećamo laganije, podignemo razinu energije i pripremimo probavni sustav za dolazak nešto “težih” obroka. Donosimo vam tri jednostavna i ukusna recepta za detoks jelovnik koji će vas osvježiti i napuniti hranjivim tvarima – idealno za ručak ili večeru!
Krem juha od brokule i špinata
Sastojci:
- 1 glavica brokule
- 2 šake svježeg špinata
- 1 manji poriluk (bijeli dio)
- 2 češnja češnjaka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- sol i papar po želji
Priprema:
- Na maslinovom ulju lagano pirjajte nasjeckani poriluk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte brokulu narezanu na cvjetiće i povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta, dok brokula ne omekša.
- Ubacite špinat i kuhajte još 2-3 minute.
- Sve izmiksajte štapnim mikserom u kremastu juhu. Dodajte sok od limuna, sol i papar po ukusu.
Salata od kvinoje, cikle i avokada
Sastojci:
- 100 g kvinoje
- 1 srednja cikla (kuhana ili pečena)
- 1 avokado
- 2 šake rukole
- sok od pola naranče
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema:
- Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i pričekajte da se ohladi.
- Narežite kuhanu ciklu i avokado na kockice.
- Pomiješajte kvinoju, ciklu, avokado i rukolu. Prelijte maslinovim uljem i sokom od naranče. Dodajte sol i papar po ukusu.
Pečeni losos s povrćem na pari
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 1 limun (narezati na tanke ploške)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 tikvica
- 1 brokula
- 1 mrkva
- svježi kopar ili peršin (po želji)
- sol i papar
Priprema:
- Filete lososa posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem. Na svaki filet stavite nekoliko ploški limuna. Pecite u pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta.
- Tikvicu, brokulu i mrkvu skuhajte na pari dok ne omekšaju, ali ostanu hrskavi.
- Poslužite losos s povrćem, posipajte svježi kopar ili peršin.
Foto:@pamelaanderson