Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Zvijezda “Squid Gamea” optužena za nedolično ponašanje

Glumac Oh Young-soo, poznat po ulozi u popularnoj Netflixovoj seriji “Squid Game”, osuđen je zbog nedoličnog seksualnog ponašanja. Sud u Južnoj Koreji proglasio ga je krivim za neprimjereno grljenje, držanje za ruku i poljubac u obraz jedne glumice 2017. godine.

Oh je dobio osmomjesečnu uvjetnu kaznu i određeno mu je pohađanje 40 sati predavanja o seksualnom nasilju. Optužba je potekla od strane glumice koja tvrdi da ju je Oh neprimjereno dodirivao tijekom snimanja.

Ova presuda ozbiljno je narušila Ohovu karijeru, a njegova uloga u nadolazećem filmu i drugim projektima je otkazana. Oh je izrazio žaljenje zbog svojih postupaka.

Zastupnički dom usvojio zakon o zabrani TikToka unatoč Trumpovom protivljenju

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država usvojio je jednoglasno, uz snažnu bipartisanu podršku, prijedlog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane popularne društvene aplikacije TikTok diljem zemlje. Glasovanje je održano u srijedu, a rezultat je bio 352 glasa “za” i 65 “protiv”, pri čemu su 50 demokrata i 15 republikanaca izrazilo protivljenje.

Prijedlog zakona, koji bi zabranio TikTok iz američkih trgovina aplikacija, zahtijeva od vlasnika platforme, kineske tvrtke ByteDance, da se odvoji od aplikacije kako bi izbjegao zabranu. Prema podacima, TikTok koristi otprilike 170 milijuna Amerikanaca, no tvrdi se da aplikacija predstavlja sigurnosnu prijetnju jer bi kineska vlada mogla zloupotrijebiti obavještajne zakone kako bi prisilila ByteDance na predaju korisničkih podataka.

Iako je prijedlog zakona prošao kroz Zastupnički dom, neizvjesno je kako će biti primljen u Senatu. Kritičari zakona ističu da bi njegova provedba ozbiljno oštetila slobodu izražavanja na internetu te nanijela štetu ekonomiji i kreativnoj industriji. Ipak, podržavatelji tvrde da je to nužan korak u zaštiti nacionalne sigurnosti i privatnosti korisnika.

Očekuje se da će se zakon uskoro naći pred Senatom, gdje će biti podvrgnut daljnjoj raspravi i glasovanju. Ako prođe i u Senatu te bude potpisan od strane predsjednika Joea Bidena, zakon bi dao ByteDanceu oko pet mjeseci da proda TikTok, ili bi aplikacija bila ilegalna za preuzimanje putem trgovina aplikacija poput Appleove App Store i Google Play trgovine.

Unatoč protivljenju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je prije zagovarao zabranu TikToka, ali od tada je promijenio stav, zakonodavci se nadaju da će zakon proći kroz sve instance i postati zakonska norma. Iz TikToka su poručili da će se boriti protiv zakona, tvrdeći da bi to ozbiljno narušilo slobodu izražavanja milijuna korisnika aplikacije.

Zoran Milanović objavio datum parlamentarnih izbora

Predsjednik Republike Zoran Milanović iznenadio je javnost objavom datuma parlamentarnih izbora, koji će se održati u – srijedu.

Na press konferenciji SDP-a, Milanović je objavio da će izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru biti održani u srijedu, 17. travnja.

Još veće iznenađenje izazvao je Milanovićev plan da se kandidira kao premijerski kandidat uz podršku SDP-ove koalicije, suprotstavljajući se Andreju Plenkoviću. Ova neočekivana najava stvara nastavak političkog okršaja Milanovića i Plenkovića. Unatoč očekivanjima da će Milanović podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske, on je odlučio ostati na toj dužnosti do izbora.

“Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede, u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, objavio je Milanović.

Zatvorska kazna za napuštanje životinja

U saborskoj raspravi donesena je odluka o ključnim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, među kojima se ističe uvođenje novog kaznenog djela – napuštanje životinja.

Ova značajna novina, koju su podržali brojni aktivisti i udruge za zaštitu životinja, dobila je snažan zamah kroz podršku udruge Prijatelji životinja, koja je već 2021. godine pokrenula peticiju za uvođenje kazni za osobe koje napuste svoje životinje.

Prema novom prijedlogu, pojedinci koji napuste kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju ili drugu životinju koju bi trebali nadzirati, suočit će se s mogućnošću zatvorske kazne do godinu dana.

Osim kaznene odgovornosti, uvedena je i nova sigurnosna mjera – zabrana držanja i nabavljanja životinja na razdoblje od jedne do pet godina za počinitelje kaznenih djela nad životinjama. Ministarstvo pravosuđa i uprave podržalo je ove inicijative, smatrajući ih ključnim korakom u zaštiti životinja te u izgradnji odgovorne i suosjećajne zajednice.

Gucci objavljuje film “Tko je Sabato De Sarno?”

Talijanski modni div Gucci objavio je svoj najnoviji projekt – kratki film pod nazivom “Tko je Sabato De Sarno?”, koji će pružiti uvid u pozadinu debija novog dizajnera koji se Gucciju pridružio prošlog rujna.

Ovaj potez dolazi usred trenda dokumentarnih filmova i doku-drama o modi, koji su nedavno uključivali naslove kao što su “Cristóbal Balenciaga” i “The New Look”.

Revija Sabata De Sarnoa za Gucci predstavila je preciznu i zavodljivu interpretaciju estetike brenda, čime je uspjela osvježiti viziju nakon prethodnog maksimalizma Alessandra Michelea. Međutim, unatoč izvanrednom početku, brend još nije ispričao dublju priču o tome što De Sarnov Gucci uistinu predstavlja. Ovaj film mogao bi biti ključan korak u otkrivanju te priče i prikazivanju bogate vizije novog kreativnog direktora.

Sabato de Sarno

Meghan Markle pokreće lifestyle brend

Meghan Markle, supruga britanskog princa Harryja, iznenadila je javnost lansiranjem svog novog lifestyle brenda, nazvanog “American Riviera Orchard”. Brend je očigledno nazvan po njihovoj kući na obali oceana u Kaliforniji, a njegova je premijera označena pokretanjem Instagram stranice i web-stranice u četvrtak.

Nove platforme aktivirane su bez prethodne najave, a na njima se ističe grb zlatne boje koji označava ovaj novi poduhvat. Logo brenda sadrži riječ “Montecito”, enklavu slavnih u kojoj par živi od 2020. godine, blizu Santa Barbare, koja se često naziva i Američka rivijera.

Biografija na društvenim mrežama jasno označava podrijetlo brenda: “Od Meghan, vojvotkinje od Sussexa“. Predstavnik vojvotkinje potvrdio je za AFP njezinu ulogu u novom pothvatu, ali nije dao dodatne pojedinosti.

Čini se da će “American Riviera Orchard” brend biti usmjeren na kuhinju i stil života, što je potvrđeno i zrnatim promotivnim videom u retro stilu koji je objavljen prilikom predstavljanja. U videu se vidi Meghan Markle kako aranžira cvijeće i priprema jela u kuhinji, dajući naslutiti o čemu će se konkretno raditi u okviru ovog brenda.

JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA - OCTOBER 02: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex visit a township to learn about Youth Employment Services on October 02, 2019

Francuska zabranjuje reklame brendova brze mode?

Francuski parlament donio je važnu odluku u borbi protiv brze mode, glasajući za prijedlog zakona koji bi mogao značajno utjecati na industriju odjeće jednokratne uporabe. Ovaj prijedlog zakona predviđa zabranu reklamiranja brze mode i uvođenje ekoloških kazni za proizvode koji imaju negativan utjecaj na okoliš.

Prijedlog zakona, predložen od strane zastupnice Anne-Cécile Violland, dobio je podršku parlamenta te će sada biti proslijeđen Senatu na daljnje glasovanje. Ministar ekološke tranzicije, Christophe Béchu, izrazio je zadovoljstvo ovim korakom, ističući važnost smanjenja negativnog utjecaja tekstilnog sektora na okoliš.

Béchu je naglasio kako je brza moda ekološka katastrofa te kako je vrijeme da se poduzmu ozbiljni koraci kako bi se smanjio njezin utjecaj. Podržava zabranu reklamiranja brze mode i uvođenje ekoloških kazni za proizvode koji potiču neodgovorno ponašanje potrošača.

Osim toga, ovaj prijedlog zakona posebno cilja na trgovce brzom modom poput H&M-a, Zare i Sheina, ističući njihovu masovnu proizvodnju i negativan utjecaj na okoliš. Shein, koji nudi golemi broj proizvoda po niskim cijenama, postao je simbol problema brze mode.

Očekuje se da će ovaj zakon imati široke posljedice na industriju brze mode, a Sheinove planove za uvrštenje na Londonsku burzu mogla bi poremetiti činjenica da bi njegova proizvodna praksa mogla biti stavljena pod nadzor.

Foto: Profimedia.hr