Poljoprivrednike koji prosvjeduju u New Delhiju sada podržava sve veća grupa međunarodnih zvijezda i aktivista, uključujući Gretu Thunberg i Rihannu, koje su zbog toga postale meta nezadovoljnih pojedinaca

Rihannin tweet – „Zašto nitko ne priča o ovome?! #FarmersProtest” upućen prema 100 milijuna pratitelja postao je viralan u roku par sati, dok je Greta izrazila solidarnost prema poljoprivrednicima koji se već mjesecima bore za bolje uvjete. Obje objave ponukale su brojne medije da se zapitaju što se točno događa u New Delhiju, ali izazvale i reakciju određenih Indijaca.

Stotine tisuća indijskih farmera prosvjeduju na periferiji New Delhija već više od tri mjeseca, zahtijevajući ukidanje novih poljoprivrednih zakona za koje se boje da će ih prepustiti milosti (i nemilosti) korporacija. Mirne demonstracije rasplamsale su se 26. siječnja, na Dan republike Indije, kada je dio poljoprivrednika upalo u gradsku povijesnu Crvenu tvrđavu, gdje ih je policajac dočekao salvom suzavca. Oko 300 policajaca je ozlijeđeno, a jedan prosvjednik je umro. Reakcija vlasti bila je privremeno ograničavanje internetske i telefonske usluge na području New Delhija te urgiranje Twittera da blokira desetke računa za koje je vlada smatrala da potiču na nasilje. No, tweetovi pop zvijezde Rihanne, ekološke zagovornice Grete Thunberg i američke odvjetnice i aktivistkinje Meene Harris, nećakinje potpredsjednice Kamale Harris, privukli su globalnu pozornost, a Washington je kritizirao cenzuru koja se provodi u Indiji. No, protivnicima prosvjedovanja se sve to skupa nije svidjelo, a svoje nezadovoljstvo pokazali su paljenjem fotografija Rihanne i Grete i upozorili ih da se ne miješaju u ”unutarnje politike Indije”.

Aktivisti iz Ujedinjene hinduističke fronte koji podržavaju novi zakon spalili su sliku na kojoj su američka pjevačica Rihanna i aktivistkinja za klimatske promjene Greta Thunberg u znak negodovanja zbog njihove podrške borbe poljoprivrednika, u New Delhiju, Indija

U studenome prošle godine poljoprivrednici iz indijskih sjevernih poljoprivrednih država Punjab i Haryana te Uttar Pradesh izašli su na ulice prosvjedujući protiv novih zakona koje je parlament usvojio u rujnu, a koje je tamošnji premijer Narendra Modi najavio kao nužni korak za modernizaciju poljoprivrede. Prema tim pravilima, poljoprivrednici će imati labavije propise o cijenama, prodaji i skladištenju poljoprivrednih proizvoda, za razliku od dotadašnje zajamčene minimalne cijene usjeva. To u prijevodu znači da više nije zabranjeno ponuditi kupnju usjeva za vrlo nisku cijenu koju će poljoprivrednici, u nedostatku druge ponude, biti prisiljeni prihvatiti. Osim što takva praksa budi strah da će dugoročno naštetiti prihodima i učiniti ih ranjivima za velike korporacije, svjedoči o još jednom primjeru kada mali čovjek nema pravo na svoje mišljenje, pa se mora za njega izboriti.

Fotografija: Reuters