Ne izgorim često. Zapravo izgorjela sam na suncu tri ili četiri puta. Sjećam se, kada sam bila djevojčica, da sam izgorjela na plaži odmarališta u Dramlju, bez ijednog zaklona od hlada, nije bilo mladice drveta, a kamoli bora; onda sam izgorjela kasnih devedesetih na barci dok smo plovili ka otoku (najlakše je tako “dobit’ boju!) i 2005. jer sam (jako pametno!) pročitala cijelu knjigu sjedeći cijeli dan na mulu u jednoj robinzonskoj uvali otoka Brača. Vrijedilo je, knjigu sam pročitala odjednom, bila je sjajan triler. To je što se sjećam. Vjerojatno sam još jednom “dobila boju”, nije isključeno.

No, oduvijek sam pazila na kožu, mazala se kojekakvim kremicama i pomadama. Da se razumijemo: i onim za sunčanje, i onim za boju, i onim nakon sunčanja, i onim da mi “boja dulje traje”. Volim sunce. Volim ležati na suncu, ne skrivam se često u hlad. Posve sam “ljetno dijete”. I horoskopski lav. Cijeli paket.

Zaštita kože od sunca – što je to?

I onda sam prije desetak godina počela dobivati mrlje, fleke po licu i po tijelu, neke sam uklonila tretmanima i nekoliko madeža radi promjena koje su se dešavale na mojoj koži. I tada sam saznala koliko je (pretjerano) izlaganje suncu zapravo štetno. Usprkos mom pobožnom “trackanju”. I dalje se sunčam, ali u “kasniju uru” i nanovo nanosim kremu s jakim zaštitnim faktorom, točno kako piše na ambalaži, svaka dva do tri sata. I mogu reći da “situaciju” držim pod kontrolom. Ako ne znate što biste koristili, kolegice iz redakcije, stručnjakinje za beauty sekciju portala, složile su listu najboljih preparata ove godine, među kojima se nalaze i oni najbolji u sferi zaštite od sunca i njege kože nakon sunčanja.

Čuvanje kože od sunca s odjećom, šeširom, boravak u sjeni, hladu, nanošenje kreme, ulja ili losiona sa zaštitnim faktorom je nešto što sam uzimala zdravorazumski, zdravo za gotovo. To je jednostavno tako.

Utoliko je moje iznenađenje i čuđenje bilo veće kada sam naišla na cijeli “anti-sunscreen” trend, da ne kažem pokret, na TikToku. Prva moja pomisao bila je: “ovo je neka zezancija”, druga pomisao je ona dobra stara, na žalost toliko puta dokazana: “glupost je neuništiva”. Neću podijeliti te linkove, stvarno ne zaslužuju niti jedan klik više, niti jednu sekundu gledanja više. Nakon toliko upozorenja putem medija, medicinskih, a i kozmetičkih kampanja, pa na kraju krajeva već i vrapci na grani znaju da kožu valja pregledavati, da je Sunce nemilosrdno i da se Hugh Jackman po enti put borio s vrstom karcinoma kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hugh Jackman (@thehughjackman)

Međutim, dok je TikTok krcat najboljim preporukama kozmetike za zaštitu od sunca i savjetima za nanošenje, postoji i još jedna wellness zajednica na internetu koja promovira i gura stalan tijek sadržaja koji obeshrabruje upotrebu zaštitnih faktora. Ovo je stvarno čudan i da ne kažem “suncem opaljen” svijet “TikToka protiv kozmetičke zaštite od sunca”.

Korištenje kozmetike sa zaštitnim faktorom trebalo bi biti nešto samo po sebi razumljivo. Dokazano je da jedan od pet Amerikanaca oboli od nekog oblika raka kože i cijela svjetska zajednica podržava, promovira i potkrjepljuje s dokazima da takva vrsta zaštite pomaže u čuvanju kože (našeg najvećeg organa!) od raznih oboljenja uzrokovano sunčevim zračenjem: od non melanoma do melanoma. No, ova zajednica (uglavnom mlađa, primijetila sam) ističe da takva kozmetika ima toksične sastojke koji uzrokuju rak. Njihova rješenja su zapanjujuća: od potpunog izbjegavanja sunca (očigledno nisu razmišljali o vitaminu D, al’ ok) do pravljenja vlastitih pomada na bazi majoneze, na primjer. Ne moramo isticati da majoneza i slični domaći pripravci nemaju SPF zaštitu u sebi (al’ ok). No, ono što me je, povrh ovih gluposti, još više zapanjilo jest da unutar ovog trenda postoji jedan podtrend koji, osim što zapanjuje razinom neinformiranosti, čini se – opasnim. Radi se o trendu koji zagovara da je “Sunce životna snaga koja se ne smije izbjegavati”, da citiram jednu TikTokericu. Da, izlaganje suncu je dobro za nas i zapravo jako važno i korisno. Tako tijelo konvertira vitamin D, podiže nam se raspoloženje, no ovdje se radi o malom do umjerenom izlaganju Sunčevim zrakama. Pobornici ovog trenda zagovaraju nesmetani boravak “na Suncu” stalno, uvijek, bez ikakve zaštite. I što ako “izgorite”? Ništa, to treba istrpjeti. Tijelo će se samo naviknuti i prilagoditi vremenom.

No to nije sve. Ima još. Trend “perineum sunning” zagovara sunčanje intimnih dijelova tijela, što sve do zadnjeg dermatologa osuđuje i brani. Radi se o sunčanju najosjetljivije kože. Ako se nešto kosi zdravom razumu onda ovo jest.

Društvene mreže zamjenjuju provjerene, znanstveno utemeljene činjenice i informacije. Ovakve teze zagovaraju ljudi koji imaju nekoliko zajedničkih karakteristika i mišljenja. Oni koji u potpunosti zagovaraju tzv. “clean beauty”, tzv. medicinski rasisti i oni koji nisu pobornici bilo kakvih društvenih ustroja, društva kao takvog, oni koji žive “off the grid”.  Konvencionalno lijepim i dotjeranim ljudima na društvenim mrežama se vjeruje više nego znanstvenicima i stručnjacima, i kako sada stvari stoje, apsolutno svatko može imati platformu za zagovaranje bilo čega, pa i gluposti. No masa je povodljiva. I masa je u pravilu zaglupljujuća. Informirajte se na pravim mjestima; slušajte liječnike i znanstvenike. Nemojte biti dio mase.

Fotografije: Unsplash