Na svečanom otvorenju 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ vida, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, predstavljena je ovogodišnja tema – Uključene, aktivne svjesne – ženske perspektive danas

 

Kao i na prijašnjim izdanjima, i ove se godine Organ Vida može opisati kao mjesto okupljanja brojnih domaćih i međunarodnih umjetnika, kustosa, stručnjaka, teoretičara, kritičara i urednika, što je svakako potvrdilo sudjelovanje u dva EU projekta Parallel Intersection Zagreb i REFEST, čije se izložbe mogu pogledati tijekom trajanja Festivala.  

 

Tijekom svečanog otvorenja dodijeljena je po drugi put nagrada Marina Viculin, mladom fotografu, umjetniku Denisu Butorcu. Nagrada nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori Marini Viculin, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje i potpora projektu za rad u nastajanju mladog umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.

Nakon službenog dijela otvorenja svi posjetitelji i gosti  krenuli su u razgledavanje izložbi koje su otvorene u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Put kroz izložbe brojne posjetitelje i goste festivala je potom odveo na Rooftop party na krovu MSU-a uz glazbeni potpis DJ Itcha te atraktivan Vj-ing Schwestern Sisters. U iznimno veseloj i rasplesnoj atmosferi, umjetnička direktorica Marina Paulenka i  producentica festivala Paola Orlić prerezale su veliku slavljeničku tortu te još jednom šampanjcima s gostima nazdravile u čast 10. rođendana festivala!

 

Kvalitetom i obimom programa Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ vida , nedvojbeno je potvrdio da kao Guardianov izbor „top 5“ prošle 2017. definitivno upisan na kartu najbitnijih događaja svjetske suvremene fotografske scene.

BOGATI BESPLATAN PROGRAM ZA POSJETITELJE U TJEDNU OTVORENJA

Ostatak tjedna donosi još otvorenja izložbi:

13. 9. 2018. u 20 sati – Nina Berman – Autobiografija gđe. Wish

14. 9. 2018. u 12 sati – REFEST

15. 9. 2018. u 20 sati – Arvida Bystrom – samo birane trešnje

16. 9. 2018. u 20 sati – Monica Alcazar – Uznesenje

Festivalski tjedan zaključuje se kako je i otvoren – velikim partyjem! U AKC medika 15. rujna održat će se party zatvaranja na kojemu će nastupiti Machine Woman, Maja Pa, Ivna Ji, mapalma, Ineskich. Party počinje od 23 sata i trajat će do jutarnjih sati.

 

Izložbe u MSU ostaju otvorene do 30. rujna 2018. Ulaz je besplatan. Detaljan raspored festivala i konferencije možete pronaći i na ovfestival.org.