U organizaciji prestižnog fotografskog natjecanja Siena Awards Festival, ova nam je godina donijela sasvim novu perspektivu pogleda iz zraka.

Impresivan pogled visoko iznad nas koji je moguće postići samo dronom unio je neke nove trendove u fotografiji. I nije to novost. Dapače, taj se trend već toliko razvio da nam je sasvim normalno promatrati kako izgleda Zemlja iz ptičje perspektive. Brojne fotografije koje su se natjecale na ovom prestižnom festivalu, njih 54, bit će izložene u jednom od najstarijih znanstvenih muzeja u Italiji – Accademia dei Fisiocritici u prekrasnoj Sieni. Izložba je zakazana za razdoblje od 24. listopada do 29. studenog pa ako ste blizu svakako svratite. Ako niste, onda se zajedno s nama upustite u online listanje ovih malih vizualnih čuda.

Ove je godine glavnu nagradu odnio australski fotograf Jim Picôt snimivši fotografiju morksog psa kako pliva među jatom lososa. Picôt je uspio uloviti jedinstveni trenutak jata lososa oblikovanog u srce. I to je samo jedna od spektakularnih fotografija koje su se natjecale u 9 kategorija od kojih jedna predstavlja i život u doba Covida-19.

“Smrznuta zemlja” by Alessandra Meniconzi, pobjednik u kategoriji Ljudi.

S temperaturama koje dosežu i do -30 celzijevih stupnjeva, zime u Euroazijskoj stepi mogu biti brutalne. Ali to ne znači da se život zaustavlja. Naprotiv, lokalni stanovnici sele iz jednog sela u drugo na sanjkama i preko zaleđenih rijeka i jezera.

“Sivi kit igra se guranja turista na brodu” by Joseph Cheires, pobjednik u kategoriji Priroda

Na kraju sezone za sive kitove, rekli su mi da posljednje 3 godine sivi kitovi imaju naviku doći blizu brodova i igrati se s njima, lagano ih gurajući. Stoga smo otišli tamo i naišli na sivog kita. Ova fotografija je rezultat.

“Gdje žive čaplje” by Dmitrii Viliunov, pobjednik u kategoriji Wildlife

Mnogi misle da čaplje rade gnijezda u močvarama i nizinskim područjima. Ali zapravo, njihova se gnijezda nalaze visoko na vrhovima drveća. S dronom je to moguće ponekad vidjeti.

“Na moru” by Roberto Corinaldesi, pobjednik u kategoriji Sport

Pogled iz zraka na plivače gdje more postaje mjesto za utočište, između plavog tepiha, bijele pjene i valova.

“Struktura aliena na Zemlji” by Tomasz Kowalski, pobjednik u kategoriji Urbano

Ponekad moramo promijeniti perspektivu kako bismo osjetili snagu strukture jače nego ikad. Blizanci Petronas nalaze se u Kuala Lumpuru.

“Najveća vjerska kongergacija” by Azim Khan Ronnie, pobjednik u kategoriji Apstraktno

Više od šesto tisuća vjernika godišnje sudjeluje u južnoj Aziji, u najvećem okupljanju muslimanskom okupljanju. Počinju s molitvom u 8:30 ujutro, a dolaze iz cijelog svijeta zbog ovog festivala pod imenom id-ul-Fitr.

Preostale pobjednike pogledajte na službenoj stranici droneawards.photo.