Za one koji još ne znaju, MIKO urban ethno fashion, hrvatski je brand koji stvara prepoznatljive torbe s motivima Šokice i Šokca koje je naslikao slobodan umjetnik Miljen Šimunić (1964. – 2006. ) prije skoro 15 godina

Motivima Šokice i Šokca, drugi smisao dale su majka Mirela Šimunić i kćer Matea Šimunić, akademska kiparica te ih odlučile staviti kao glavne likove njihove modne priče.  MIKO brand početkom je mjeseca slavio prvi rođendan, a u proteklih godinu dana na MIKO Facebook i Instagram profilu predstavljeno je pet kolekcija, a jedna od tih pet, upravo je “BLACK AND WHITE“ kolekcija koja je izašla u javnost ovaj tjedan kao šlag na tortu za prvi rođendan.  Dosad su u kolekcijama uvijek bile prisutne boje, u obliku detalja ili kao glavni materijal koji čini torbu. Ovom kolekcijom odlučile su napraviti pauzu od boja i MIKOljupcima ponuditi nešto novo, ali prepoznatljivo. Fokusirale su se na crno-bijele kontraste. Osim akromatskih boja, torbe krase novi Šokica i Šokac koji se dosad nisu nigdje pojavljivali. Kolekciju karakterizira crna boja kao glavni element uz bijele detalje po izboru. Svaka torba dolazi u crnoj ili crno bijeloj verziji. S ciljem da razbiju “monotoniju“, umjesto obične umjetne kože, ubacile su onu s decentnim uzorkom te torbe krase i ovalni privjesci s motivima Šokice i Šokca.

Osim novog pristupa po pitanju boja i osim novih glavnih likova MIKO priče, novitet su i drugačiji oblici torbi. Za ovu kolekciju karakteristična je  geometrija i minimalizam. Sastoji se od tri modela torbi: Rectangle bag (pravokutna torba), Cylinder bag (valjkasta torba) te svima najčudnovatija Pyramid bag (piramidalna torba).

Kolekcija je pravi zaokret s obzirom na dosadašnje “šarene” kolekcije: “SPRING/SUMMER 2019“ bila je ispunjena jarkim i svježim bojama, a nakon nje je na red bila došla kolekcija “BUTTONS“  koja se sastojala od manjih i većih ruksaka na točkice, tj. gumbe presvučene tkaninom, također u jarkim bojama. 

Fotografije: Diana Mataković