U Zagrebu će se od 18. rujna do 10. listopada u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati peti po redu festival Ekstravaganta tijela koji smješta fokus na kompleksnost ljubavi

Festival će okupiti preko 30 međunarodno priznatih umjetnika, istraživača i znanstvenika iz Hrvatske, regije i svijeta. Kustoski tim čine svjetski renomirani umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie te KONTEJNERove kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović. Centralno događanje festivala je izložba Ekstravagantna ljubav koja će predstaviti 23 umjetnička rada te renomirane svjetske umjetnike. Jedna od njih je Zane Cerpina, umjetnica, dizajnerica, organizatorica i nezavisna istraživačica iz Osla koja djeluje na području eksperimentalnih novih medija, elektroničkih umjetnosti i interaktivnih tehnologija. Trenutno radi kao kreativna voditeljica u norveškom Production Network for Electronic Art, kao kustosica i producentica u Trondheim Electronic Arts Centre te je urednica i voditeljica časopisa EE: Experimental Emerging Art Journal. Zane Cerpina u Zagrebu će izložiti Knjigu ljubavnih ugriza – intimno ljubavno pismo drugom tijelu, a tim smo povodom porazgovarali s umjetnicom i otkrili tko je voljen u njezinom radu.

Festival Ekstravagantna tijela istražuje što znači voljeti, koga je sve moguće voljeti i kako tu ljubav izražavamo. Tko voli, a tko je voljen u tvojem radu? 

Knjiga ljubavnih ugriza intimno je i osobno ljubavno pismo drugom tijelu. Tijelu koje je s vremenom postalo mjesto opsežnog somatskog istraživanja. Tijelu koje sam ja oblikovala svojim ugrizima. Tijelu koje mi je dozvoljeno uvijek ponovno zagrizati kako bih se nahranila i utažila svoje prohtjeve. 

Stoga je Knjiga ljubavnih zagriza i tjelesno istraživanje ljubavi prema meni samoj. To je autoportret mojih tjelesnih želja i instinkata razotkrivenih putenim činom kušanja tuđe kože.    

Kako je ljubav izražena u tvojem radu?

Ljubav, posebice ekstravagantna ljubav središnja je tema Knjige ljubavnih ugriza. Ovim umjetničkim djelom istražujem kako se ljubav može izraziti putem tjelesnog čina ugriza. Slike ljubavnih ugriza sabrane u ovoj knjizi pružaju uvid u to kako ja pokazujem ljubav.   

Ljubav se veže uz različite pojmove. Koje su teme i osjećaji vezani uz ljubav u tvojem radu?

Knjiga ljubavnih ugriza razotkriva vrlo fizički oblik ljubavi – ugrizom. Mnogi od ugriza zabilježeni u Knjizi potpadaju u kategoriju ugriza vezanih uz seksualne susrete, žudnju i strast. Istovremeno, mnogi od tih ugriza opiru se uobičajenoj ljudskoj kategorizaciji jer se zadaju na svakodnevnoj bazi, u znak nježnosti, ljubavi i brige. Ipak, neki od ugriza prikazanih u knjizi ipak označavaju fizičku moć. Drugi su, pak, tjelesna provokacija. Rad također istražuje fizičku bol i tjelesne senzacije koje ugriz izaziva na koži, u njoj i ispod kože tijela po mom izboru. Knjiga pokazuje i kako se jaka bol može svojevoljno nanijeti drugom tijelu u znak ljubavi. U knjizi su prikazani ugrizi zadani tijekom četiri godine, ilustrirajući kako su moji ugrizi s vremenom kožu mog odabranog tijela učinili mnogo tvrđom, gotovo nalik na štavljenu kožu, otpornu na zagriz, tako prikazujući fizičke i vidljive posljedice moje ljubavi.   

Festival Ekstravagantna tijela pokrenut je 2007. godine i otad se bavi granicama između normalnog i patološkog. Kako se tvoj rad predstavljen na festivalu i tvoja umjetnička praksa općenito bave istraživanjem ekstravagantne ljubavi?

Ugriz se u današnje vrijeme više ne smatra osnovnim oružjem samoobrane kao što je to nekada bio slučaj. Češće ga se smatra tabuom, u slučaju odraslih, neprihvatljivim i šokantnim ponašanjem. Često ga se veže uz nasilje u obitelji i zločin iz strasti. Ugrizom se također referiramo i na najveći tabu našeg društva – kanibalizam. O ljudskom ugrizu rijetko se govori u kontekstu ponašanja odraslih. No, ljudski ugrizi ipak su češći nego što bismo očekivali. Prisutni su u različitim oblicima ljudske interakcije, od igre (u djece) do seksualnih odnosa (kod odraslih) i zločina. Također su i treći po zastupljenosti od strane sisavaca, nakon psećih i mačjih. Knjiga ljubavnih ugriza razotkriva i istražuje moju osobnu tjelesnu želju – za ugrizom. Ona se bavi istraživanjem želje koju bi neki mogli okarakterizirati ekstravagantnom i kontroverznom. Stoga se Knjiga ljubavnih ugriza bavi ekstravagantnom ljubavlju. Mojim ekstravagantnim oblikom ljubavi prema drugom tijelu u kojem nježnost, želju i brigu pokazujem putem ugriza. Za mene gristi znači voljeti. To mi se čini prirodnim. I kao lijep način pokazivanja ljubavi.