Decentno, dosljedno i bezvremenski. Tako na polju hrvatskog dizajna već dugi niz godina djeluje kolektiv Grupa koji čine Ivana Pavić, Tihana Taraba i Filip Despot. Njihove Arigato, Model, Ili_ili lampe postale su dijelom brojnih interijera u svijetu te prestižnih hotela na hrvatskoj obali, pa je bilo krajnje vrijeme za razgovarati s ovim triom. Tihana Taraba otkrila nam je djelić tog kreativnog svijeta…

Temeljna filozofija dizajna Grupe?

Svjetlost utječe na ljude, na njihovo raspoloženje i prilikom oblikovanja jako vodimo računa o tome kako se ona raspršuje i kakvog je intenziteta. Također je važno i kako se lampa osjeća pod prstima, kako se savija i rasteže, čak i kako zvuči. Izuzetno su nam bitni detalji, kvaliteta izvedbe, funkcionalnost i primjenjivost. Ne pristajemo na kompromise i dovodimo u pitanje sve.

Što vas kao tim i dalje, nakon niza uspješnih godina, drži zajedno?

Spojili smo se u grupu prije 12 godina i od tada nismo iskoračili iz vlastitog kolektiva. Srećom, nismo imali ni potrebe ni želje. Stvarno vjerujemo u dijalog – jedan nešto kaže, drugi se nadoveže. Svatko od nas na različite načine doprinosi kreativnom procesu, a sinergija ideja i energija isprepliću nam se na način koji nas uvijek dovede do rezultata s kojim smo zadovoljni. Osim motiviranosti, zajednički rad donosi i olakšanje zbog podjele odgovornosti i poslova, a na kraju sve važne odluke donosimo zajednički.

Na što ste najviše osobno ponosni u dosadašnjoj karijeri?

Uspjeli smo iskoračiti u vlastitu produkciju, a da nas to nije zakočilo u nastajanju novih proizvoda; dizajniramo, investiramo i upravljamo distribucijom vlastitih proizvoda internacionalno. Divan je osjećaj kad vidimo naše lampe u srcu Pariza, londonskom hotelu ili nekom interijeru u Skandinaviji… a činjenica da se opseg posla povećao i da nas je svakodnevno u studiju desetak samo potvrđuje da stvari i dalje idu u dobrom smjeru.

Kako doživljavate razliku između dizajniranja i rada za druge te proizvodnje vlastitih proizvoda kojima je Grupa također posvećena?

Kad smo sami sebi naručitelj, tada imamo nadzor nad cijelim procesom; od ideje do konačnog, utjelovljenog predmeta i u trenutku kad proizvod napusti tvornicu, znaš kamo ide. Lijepo je imati tu kontrolu, kad si kao dizajner ujedno i poduzetnik. Iako, sa svim rizicima i prednostima takve pozicije, olakšanje je i prepustiti se u ruke jakom klijentu i proizvođaču koji jednostavno preuzme jedan dio posla.

Kako odabirete i koliko se brzo kao tim složite oko imena za proizvode Grupe?

Već dugi niz godina imenovanje proizvoda u rukama je agencije Utorak. Osim što smo privatno dobri, oni jako dobro poznaju naše proizvode, tako da pišu sve tekstove za Grupine kataloge i brošure. U potpunosti se predajemo njihovim idejama i jako im vjerujemo. Uvijek se brzo složimo.

Najljepši dio posla kojim se bavite?

Ono što nas svakako ispunjava i pokreće jest to kad vidimo da je naš rad priznat, da veseli ljude, da pokreće proizvodnju koja uključuje razne segmente, da potičemo razvoj i na taj način utječemo na veći broj ljudi. Lijepe su i suradnje s drugim kreativcima, u kojima se isprepliću individualna razmišljanja i iskustva, iz kojih nastaju novi projekti.

Najbolji savjet koji ste dobili u životu?

Često se poslovno savjetujemo s Tomislavom Knezovićem, vlasnikom Prostorije. Teško je izdvojiti jedan, ali u trenutku kad nam trebaju – svi njegovi savjeti su najbolji. Dolaze od iskusnog proizvođača, iskreni su i konkretni.

Najvažniji dio svakog dobro uređenog interijera?

Za postizanje dobre, ugodne atmosfere prostora ključna je rasvjeta – na pravim pozicijama i s odgovarajućom jačinom svjetlosti. Naravno, uz kombinaciju jednog dobrog vintage komada namještaja.

Na kojem se mjestu osjećate najugodnije?

Grupa showroom je mjesto u kojem se događa interakcija između nas i publike koja u zatvorenom uredu ne bi bila moguća; tu dolaze ljudi vezano za proizvode, kolege iz struke, ali i slučajni prolaznici od kojih smo do sada čuli razne zanimljive priče o vintage namještaju koji imamo izložen zajedno s našim proizvodima i prototipovima.

Na čemu Grupa trenutačno radi?

Kreativni dio tima je trenutačno najviše angažiran oko jednog projekta koji radimo zajedno s arhitektonskim studijom 3LHD, projekt je u dosta ranoj fazi, tako da detalje nažalost ne možemo otkrivati. U Istri radimo interijer jedne kušaone za maslinovo ulje, a kako smo posljednjih nekoliko godina isključivo fokusirani na produkte – ovaj projekt je dosta uzbudljivo osvježenje. U dijelu vezanom za Grupa proizvode konstantno se radi na usavršavanju proizvoda, redizajnu ambalaže, a uskoro idemo i u proces izrade nove web-stranice.

OVAJ INTERVJU OBJAVLJEN JE U TISKANOM IZDANJU GRAZIJE BROJ 242.