12VoltRetreat – #1 Siurell je pilot studija s ciljem obnavljanja tradicionalnih kućica koje su služile kao spremišta ili skloništa za lovce i pastire u ruralnoj Mallorci.

Veličine od pet do dvadeset kvadratnih metara, njihov arhitektonski izgled prepoznatljiv je na otoku – a često se nalaze na idiličnim lokacijama.

Budući da se mnoge od njih više ne koriste, cilj projekta je bio revitalizirati i naglasiti postojeću strukturu, uz optimizaciju unutarnjeg prostora. 

Glavna arhitektonska intervencija kod ove kamene kućice u napuštenom kamenolomu, u izvedbi arhitektice Mariane de Delás, bila je umetanje crvenog metalnog prozora koji kreira prirodnu ventilaciju, a čiji okvir postaje prostor za sjedenje. 

Elektroničke komponente i uređaji bazirani su na punjivim baterijama od 12 ili 9 volti, čime se promovira životni stil niskoenergetske potrošnje. Pritom se eksperimentiralo s prijenosnom solarnom baterijom na način da je postavljena na ručna kolica koja se mogu premještati ovisno o poziciji sunca radi efikasnijeg punjenja.  

Elementi atraktivnog interijera koji objedinjuju tradicionalno i moderno uz upotrebu vibrantnih boja, izrađeni su manualno kako bi se istražila uporaba različitih materijala – pri čemu se posebno ističe Tanca-Veles stropni ventilator koji je dizajnirao 2monos studio po uzoru na tradicionalne vjetrenjače u Mallorci. 

Možemo samo reći da bismo u ovu kućicu ušli s hrpom knjiga i ne bismo izlazili danima – čisti eskapizam. 

 

Foto: MdD studio