Kao uvod u dugo toplo Dokumentarno ljeto uz filmove iz Restartove distribucijske riznice, u zagrebačkom Dokukinu KIC očekuje nas premijera crnohumorne komedije “Zalagaonica” (izv. “Lombard”) u režiji Lukasza Kowalskog, premijerno prikazane na prestižnom CPH:DOX-u.

Nakon premijerne projekcije u Dokukinu zakazane za četvrtak, 1. lipnja, uz online razgovor s redateljem, “Zalagaonica” kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje.

Dokumentarac Zalagaonica je sjajna komedija

Film donosi priču o Joli i Wiesieku, paru ekscentričnih biznismena iz poljskog Bitoma. Zajedno sa svoje tri djelatnice vode najveću zalagaonicu u Poljskoj, a vjerojatno i čitavoj Europi. Grad u kojem žive i vode biznis nekad je bio veliko industrijsko središte, ali nakon zatvaranja obližnjih rudnika grad tone u propast, a njegovi osiromašeni stanovici u popularnu zalagaonicu zalažu sve apsurdnije i beskorisnije predmete.

Stanovnici Bitoma zajedno sa svojom kramom dovlače i svoje probleme, ali ni Wiesiekove lude marketinške ideje, ni Jolino nježno srce ne uspijevaju održati posao kojem sve lošije ide. Iako zalagaonica stvara gubitke, ona postaje važnim središtem u životu lokalne zajednice u kojem mušterije češće dobiju riječ utjehe za svoje probleme, nego što se bave kupovinom i prodajom. Kad se zalagaonica nađe na rubu bankrota, a Jola i Wiesiek na rubu katastrofe, ne preostaje im ništa drugo već da uz pomoć sugrađana pokušaju spasiti svoj posao, ali i svoju ljubav. Suludo, zabavno i duhovito putovanje kroz humanost i brižnost.

Gorko-zabavni film Lukasza Kowalskog prikazan je na većini svjetskih festivala uz brojne nagrade, a svoju hrvatsku premijeru imao je na ZagrebDoxu unutar Happy Dox selekcije. Tko ga je gledaom vjerojatno će i opet. Jer dobre stvari valja ponoviti.

Fotografije: Dokukino KIC, Restart