Predstojeći vibrantni festival Zagreb Design Week ove će godine od 7. do 12. svibnja u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao državu partnera predstaviti Republiku Poljsku – i to s impozantnom izložbom „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design), izložbom „Urbani prototipovi“ i projekcijama dokumentarnih filmova o poljskom dizajnu

Ugledna će poljska kritičarka, doktorica povijesti i teorije dizajna, Magdalena Kochanowska, biti članicom međunarodnog žirija koji će dodijeliti ZGDW nagrade. Gostovanja će se ostvariti kroz suradnju s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj.

Izložba „ABC poljskog dizajna“ kustosice Ewe Solarz, interpretira 100-godišnje nasljeđe poljskog dizajna, među kojima su podjednako predstavljeni klasici i suvremeni radovi, prototipovi koji nikada nisu zaživjeli u proizvodnji, ali i popularni predmeti u Poljaka koji su činili ili čine njihovu kulturu življenja u periodu od 1918. do 2017. godine. Među njima se nalaze raznoliki proizvodi od stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, automobila, neonskih lampi, pa čak i zmajeva. Svaki je rad na izložbi popraćen ilustracijama 25 poljskih dizajnera najmlađe generacije. Riječ je o svojevrsnim vizualnim pričama koje predočuju procese dizajna iza projekata — od prve ideje do raznih faza njezina razvoja. Ova izložba dio je kulturnog programa obilježavanja 100 godina nezavisnosti Poljske, projekt Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodległa 2017–2022.

Izbor projekata koji su preoblikovali javni prostor u poljskim gradovima, predstavit će se izložbom „Urbani prototipovi“ kustosa Paweła Grobelnya. Riječ je o projektima manjih razmjera, dizajnerskim intervencijama koje poboljšavaju funkcionalnost određenih dijelova urbanog prostora – od školskog namještaja za „učionicu na otvorenom“, hranilište za ptice do mape „Tišina“ uz pomoć koje se mogu obilaziti lokacije najmanje izložene gradskoj buci. Izložba podjednako predstavlja trajne i privremene instalacije, ali i koncepte koji su projektirani na poljskim sveučilištama. Svi projekti nastali su kroz interdisciplinarnu suradnju dizajnera, tehnologa, fizičara, iniženjera zvuka, ornitologa i sl.

Izložbe će biti obogaćene dokumentarno filmskim programom „Poljska stvar“ (Polish Thing), koji oživljava okolnosti nastanka djela poljskog dizajna unatrag 100 godina, približujući dizajnere i značaj njihovih radova za kontekst moderne povijesti Poljske.

Sva događanja vezana uz poljski program na Zagreb Design Festivalu 2019. organizirao je Institut Adam Mickiewicz u sklopu međunarodnog kulturalnog programa POLSKA 100 kojim se obilježava stogodišnjica poljske neovisnosti. Program POLSKA 100 ističe najvažnija poljska kulturalna dostignuća u proteklih sto godina – dostignuća koja su još uvijek izvor inspiracije kako umjetnicima, tako i publici diljem svijeta.