Na proljeće 2015. nabasala sam na YouTubeu na show Hot Ones i stisnula sam klik iz jednostavnog razloga: gost ovog talk showa bio je Chilli Klaus i izgledao je kao da teško podnosi ljutinu onoga što kuša. A Chili Klaus nema bez razloga ime Chili Klaus. Igrom slučaja sam bila upoznata s likom i djelom Chillija Klausa te me zaintrigiralo njegovo gostovanje. Jer ako on plače dok nešto kuša, mora da se radi o ekstremno ljutom. 

I onda sam otkrila da show ima goste primarno iz svijeta show businessa i bilo je izuzetno zanimljivo gledati te prve epizode prvih sezona kada gosti čak nisu dovršavali svoj obrok od deset zalogaja uglavnom pilećih krilca ili pilećih bataka (povremeno domaćim gostima servira i veganske opcije, ako gosti to traže) zbog razine ljutine. Istaknula bih da niti jedna gošća nikada nije odustala tijekom kušanja vrućih krilaca! Što se nije moglo reći za sve goste.

Hot Ones

Instantno sam pogledala cijelu prvu i drugu sezonu i nakon toga postala jedna od najvećih obožavateljica i pratiteljica. Moje kućanstvo (ne samo ja) prati show iz epizode u epizodu i kao požrtvovna pratiteljica mogu kazati da je show povremeno oscilirao od dobrog preko vrlo dobrog do odličnog, ali nikada, ama baš nikada nije podbacio, čak kada mi je gost bio nepoznat i postojao je rizik mog nerazumijevanja konteksta intervjua i posljedično dosade  (to se dogodilo par puta jer se radilo o američkim sportskim zvijezdama, a moje znanje staje na velikanima košarke devedesetih). Show je vremenom razvio i svoju etiketu ljutih umaka koje “ubace” među ostale umake tijekom kušanja i procijenila bih da 8 od 10 puta gosti komentiraju upravo te umake kao najbolje, isprva ne znajući da je to Hot Ones umak. Umaci se preko njihove stranice mogu i naručiti u setovima, po sezoni.

Voditelj Sean Evans je jedan od najboljih novinara i intervjuera u svijetu show businessa koje sam slušala i gledala zadnjih valjda dvadeset godina. Izuzetno je dobro pripremljen, pitanja su mu intrigantna, pametna i potiču sugovornika na razmišljanje. On pomno istraži svog sugovornika, cijelu njegovu profesionalnu pozadinu i ono istraženo stavlja u neočekivane kontekste i relacije. Tako nešto u kombinaciji kušanja ljutih zalogaja dok pokušavaju ostati pribrani i jednako pametno odgovoriti na pitanja često je miurnebesno za gledati.

Ne iznenađuje me da je Evans osvojio i nekoliko TV nagrada upravo za najboljeg TV domaćina. Kreator i “mastermind” iza svega je Chris Schonberger. Chris je zapravo kreator nečega još većeg od showa Hot Ones, on je zaslužan za First We Feast, isprva gastro blog, a sada medijsku platformu i producentsku kuću u sklopu koje djeluje Hot Ones. First We Fest donosi još i Pizza Wars, Snacked, The Burger Show, Tacos Con Todo, ali Hot Ones je najpopularniji, i iskreno, pokušala sam druge gledati, no nije išlo. S druge strane, Hot Ones ne propuštam!

Tada, davne 2015. voljela sam gledati show, no nisam uopće bila ljubitelj ljute i jako začinjene hrane, čak do te mjere da smo se znali doma zafrkavati da bih ja “pala” već na drugom zalogaju. Sada, u 2023., samouvjereno ću kazati da bih sve mogla proći k’o od šale. Čak i Da Bomb, zloglasni umak, jedini koji se zadržava iz sezone u sezonu, čisto iz razloga jer je samo i isključivo – ekstremni ljut. Show je evidentno utjecao i na moje gastronimske preference jer sada mi ne prođe tri dana u komadu da ne kušam nešto ljuto. U potpunosti sam se zakačila, i sada razumijem sve one “luđake” koji vole ljuto. No, da se vratimo na Da Bomb; prema svjedočanstvima gostiju, ovaj umak “nema okusa” i zapravo je šokantno odvratan. Toliko podigne ljestvicu izdržljivosti u showu da, vjerujem, svi koji prate show čekaju i broje minute do tog zalogaja s umakom Da Bomba, samo da vide reakciju.

Bilo je tu svačega: pljuvanja zalogaja van, ispiranja usta, plakanja, pretjeranog znojenja, trčanja oko stola, nekontroliranog štucanja, psovanja voditelja, psovanja umaka, psovanja samog sebe (zašto su, pobogu, pristali na to!?). I na kraju sve uvijek završi – zabavno, pozitivno i svi gosti napuštaju show pa… sretni. Posebno su simpatični ti posljednji trenuci showa kada čujemo gosta kako se stvarno iskreno zahvaljuje domaćinu na intervjuu, da tako nešto bizarno s odličnim pitanjima i dinamičnim razgovorom dugo, ili nikada nisu doživjeli.

Sean Evans je do sada intervjuirao valjda svakoga tko vam padne na pamet. A posljednjih nekoliko sezona show je postao toliko popularan da već prema izlaženju filmova i serija možete nagađati tko će mu biti gost jer osoba cirkulira po standardnim talk showovima (Fallon, Colbert, Kimmel, Meyers, Norton…) u svrhu promocije filma, serije, koncertne turneje, knjige, albuma… Ja se samo nadam da će uskoro ugostiti Emu Thompson, mislim da bi to bio lud i nezaboravan spoj.