Ovo je prva takva odluka neke velike društvene platforme koja je reagirala na gomile transformacijskih fotografija i preparata povezanih s gubitkom kilograma i dijetama

Oglase za mršavljenje i ne trebamo posebno predstavljati. Potpuno je nemoguće otići na neku društvenu mrežu, pa i na informativni portal, a da u nekom trenutku ne “odskrolamo” do oglasa koji obećaje nestanak kilograma u kratkome roku ili nas bombardira “beach body ready” porukama.

Pinterest je radi zabrinutosti zbog poremećaja prehrane zauzeo čvrst stav i sve takve oglase odlučio potpuno zabraniti. Svoju su politiku promijenili uz smjernice Nacionalnog udruženja za poremećaje prehrane, a lansirali su i svojevrsni Kodeks za kreatore (Creator Code) koji uključuje set smjernica kako bi potaknuli autore na kreiranje inkluzivnih i suosjećajnih sadržaja. Ideja je potaknuti sigurniji, ljubazniji digitalni prostor – a sada će taj prostor biti bez potencijalno štetnih reklama o gubitku kilograma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pinterest (@pinterest)

Iako su druge društvene platforme poduzele korake kako bi smanjile takav sadržaj (na primjer, Instagram je nedavno podijelio svojevrsne smjernice korisnicima s poremećajima prehrane i problemima sa slikom vlastitoga tijela), Pinterest je definitivno prva platforma koja je potpuno zabranila objave koje uključuju bil koje recenzije proizvoda mršavljenje, bilo kakav sadržaj koji idealizira ili omalovažava određene tipove tijela, reference na indeks tjelesne težine (BMI) i bilo koji proizvod za koji se tvrdi da pomaže pri mršavljenju.

Pinterest je ranije zabranio oglase koji sadrže tablete za smanjenje kilograma ili tablete za suzbijanje apetita, dodatke ili druge proizvode; one poznate “before and after” fotografije, postupke mršavljenja poput liposukcije ili sagorijevanja masti, no čini se da im to nije bilo dovoljno.

Osim što je ova vijest divna, istovremeno će biti zanimljivo proučavati kako će izgledati rezultati smjernica platforme koje će sustavno podsjećati korisnike i korisnice da ne vrijeđaju i omalovažavaju. Možda ćemo konačno vidjeti kako izgleda to mjesto, za koje smo dosad mislili da pripada u svijetu s jednorozima, u kojem osobe ne misle da je sloboda govora izjednačena s vrijeđanjem, diskriminacijom i govorom mržnje.

 

Foto: Rawpiel/Getty Images