World Happiness Report za 2023. je ovdje, a njegovi su rezultati optimistični! Zaključci potječu od UN Sustainable Development Solutions Network, i nastali su iz podataka prikupljenih putem anketa provedenih u više od 150 zemalja, a potrebne su bile kako bi se “izmjerila” sreća na temelju trogodišnjeg prosjeka procjena života.

Navodeći da su razine prijavljenih “procjena života” bile “izvanredno otporne”, godišnja studija rastavlja šest čimbenika: socijalnu potporu, financijske prihode, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsutnost korupcije, kako bi se procijenile razlike među razinama sreće ljudi u različitim dijelovima svijeta.

World Happiness Report za 2023.

Ove godine Finska je bila na vrhu popisa kao najsretnija zemlja šestu godinu zaredom, dok je nekoliko nordijskih zemalja odmah iza nje, uključujući Dansku (drugo mjesto) i Island (treće mjesto). Te zemlje, prema izvješću, “zaslužuju posebnu pozornost u svjetlu njihove općenito visoke razine osobnog i institucionalnog povjerenja.”

U međuvremenu, Sjedinjene Države napredovale su sa 16. na 15. mjesto, a Kanada je napredovala dva mjesta, s 11. na 13. mjesto. Izrael se popeo za pet mjesta na 4. mjesto, UK je pala za dvije pozicije na 19., a Litva je preuzela 20. poziciju, pomaknuvši se za 30 mjesta od 2017. godine.

Nakon ruske invazije, razina sreće u Ukrajini značajno je opala, pomićući zemlju sa 69. na 92. mjesto. Ali “Unatoč veličini patnje i štete u Ukrajini, procjene života u rujnu 2022. ostale su više nego nakon aneksije 2014., sada podržane jačim osjećajem zajedničke svrhe, dobronamjernosti i povjerenja u ukrajinsko vodstvo” – ističe se u studiji. Rusija je, za usporedbu, pala sa 60. na 70. mjesto, između 2021. i 2023. godine.

Jesmo li dobronamjerniji?

Studija je objavila da se globalna dobronamjernost povećala za 25% u usporedbi s brojkama prije pandemije. Nakon porasta u 2020., prosocijalna, dobrotvorna djela nastavljaju rasti do iznadprosječnih razina.

“Ovogodišnje izvješće sadrži mnoge zanimljive uvide.” – kazala je Lara Aknin, suautorica izvješća. “Ali ono koji smatram posebno zanimljivim i ohrabrujućim ima veze s prosocijalnošću. Već drugu godinu vidimo da su različiti oblici svakodnevne ljubaznosti, kao što je pomoć strancu, dobrotvorne donacije i volontiranje, iznad razine prije pandemije.”

Gdje je Hrvatska?

Pred kraj popisa Bocvana je zauzela 132. mjesto, Zimbabve 134., a Sierra Leone 135. mjesto. Libanon i Afganistan zauzeli su 136. odnosno 137. mjesto, ostajući najnesretnije nacije. Hrvatska je na 48. mjestu, dok su naši susjedi Srbija na 45., Slovenija na 22., Crna Gora na 67. i Mađarska na 51. mjestu.

Fotografije: Unsplash