Nema vjerojatno moćnije i inspirativnije energije od one dobro raspoloženog ženskog kolektiva. A u današnjem užurbanom svijetu sve što nam zapravo i treba je puno smijeha s dragim ljudima, dovoljno dobre hrane, sunca i mora te malo meditacije za uzemljenje i potpuno opuštanje. Na tim je načelima nastao novi retreat za žene WomenAtSea koji ove godine isplovljava prvi put.

Iza priče idejno stoji Paola Marotti, mlada studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, što je bio sasvim prirodan odabir studija zbog svega onog što ju istinski zanima. Paola je inače 25-godišnja bivša profesionalna skijašica, sada ISIA učiteljica skijanja, zatim, najbitnije za ovu priču, skiperica i stjuardesa na katamaranima i jahtama na našem Jadranu. Usavršila se i kao kuharica i sommelierka iz čiste uživancije, što se pokazalo kao bingo „dodana vrijednost“ u ovoj niši. Godine 2018. preplovila je Baltik, Sjeverno more, Gibraltarski prolaz, Sredozemno more i doplovila u Split u svega 25 dana s ekipom od još 3 skipera i 1 skipericom. Zatim je počela raditi kao stjuardesa na tom istom katamaranu u čijem je iznimno uspješnom transferu sudjelovala iz dalekog Gdanska u Poljskoj. Nastavila je raditi kao stjuardesa 3 godine i stekla vrijedna znanja i vještine iz prve ruke koja je upotpunila edukacijom za sommeliera te izučavanjem autohtone hrvatske kuhinje: posebno se posvetila pronalaženju vegetarijanskih alternativa za tradicionalna hrvatska jela.

women at sea retreat za žene

Kada je tek krenula baviti se ovim poslom, priznaje kako je bila pomalo pogubljena jer nije bilo nikakvog ženskog supporta odnosno zajednice u kojoj bi mogla pitati za pomoć iskusnije žene koje su se tim poslom već bavile godinama. Činilo joj se kao da su se s tim znanjem rodile ili puno vjerojatnije, učile gledajući i upijajući od drugih. Tečajevi ili edukacije za kuharice i stjuardese na brodovima jednostavno nisu postojali. To je uglavnom uvijek bio više muški posao, jedino su stjuardese većinom bile žene. Kada je shvatila da je iznimno neobično, pa zato i jako atraktivno vidjeti ženu na brodu kako upravlja i barata svim situacijama, od navigacijskih do kulinarskih, rodila se misao da ih bude što više. Nekada se smatralo da žena na brodu donosi nesreću, no feedback gostiju sa stjuardesama koje još znaju i navigati dokazao je upravo suprotno: neobično uspješan spoj muškog tehničkog znanja i finih ženskih vještina.

„Radeći taj posao upoznala sam gomilu ljudi, od subote do subote, s broda na brod, sve to freelance, ili bolje snađi se, druže, samo neka gosti budu sretni! Ali to sve može biti puno lakše kada imaš potporu, i to onda još žensku, onu majčinsku, sestrinsku, onako, kako mi to žene znamo“ govori mi sjajna Paola te nastavlja kako je pokrenula ovu priču o ženama na moru, koja osim retreat putovanja uključuje i tečaj.

women at sea retreat za žene

„Obična WhatsApp grupa preko noći je narasla na skoro 300 žena, pa se nedavno i proširila u dvije grupe jer je jedna postala jednostavno premala za sve. Tada nam se rodila ideja da pomognemo drugima da im posao kuharice ili stjuardese na brodu bude što lakši: i tako smo napravile i tečaj Žena na moru. To je hrvatska verzija za naše cure koje žele zaraditi koju kintu više po ljeti, a uz to si otvoriti beskrajne mogućnosti i networkinga koje ovaj posao, doslovce kao rijetko koji drugi, pruža. Do sada smo održale jedan tečaj, i to toliko dobro da smo imali upita za još dva. Sljedeći nam je na kraju ove sezone i onda ide na početku iduće, pa nas pratite.“

women at sea retreat za žene

Nakon tečaja, iduća ideja bila je retreat i nastala je iz puke potrebe za opuštanjem i dobrim odmorom nakon naporne sezone. „Gledajući upravo svoje goste na brodu kako uživaju u svemu onom jedinstvenom što pruža jedino i isključivo boravak na brodu, jednostavno smo si odlučile priuštiti to isto: uživanciju, odmor i relaksaciju da se rekuperamo i započnemo novo poglavlje svježe i odmorne“, govori mi Paola i nastavlja „Tako je nastao sedmodnevni retreat na brodu pod nazivom WomenAtSea. Punih sedam dana rezervirano je samo za relaksaciju, čišćenje, i tjelesno i duhovno. Namijenjen je isključivo ženama pa su i svi sadržaji kreirani baš za žene.

Krenule smo, kako sam rekla, od nas samih, ali program, koji smo osmislile, u biti je za sve žene kojima treba sadržajan i smislen odmor. Kod nas zdrava hrana podrazumijeva naše hrvatske recepte s autohtonim namirnicama u zdravoj varijanti, a tjelesno i duhovno osnaženje se bazira na staroslavenskoj gimnastici (da, da i to postoji), namijenjenoj isključivo ženama, slavenskoj varijanti joge tzv. bereginjama. I sve to ploveći po Jadranu koji je nepresušni izvor što prirodnih što kulturnih poslastica. Tih sedam dana samo smo si mi same na prvom mjestu: obnavljamo se i duhovno, i tjelesno, izvana i iznutra!“

Paolina desna ruka je Erika Popovic. Erika i Paola su se upoznale radeći na jednoj od mnogobrojnih kampanja u Rijeci prošle godine. Erika je inače završila marketing na Sveučilištu u Amsterdamu. Odgovorna je za poslovni aspekt i digitalni marketing, a s obzirom na to da radi u struci na internacionalnom tržištu, pomaže u donošenju strateških odluka i stvari vezanih za brendiranje i komunikacije te daljnji razvoj brenda.

women at sea retreat za žene

Za holistički dio retreata zaslužna je Anamarija Ferrari – trenerica za osobni rast i razvoj (certificirana FAIR, Satori, Aspektika, Unutarnja Putovanja i PEAT trenerica), kreatorica programa ProBUDI LJUBAV prema sebi i OBILJE te vokalno plesne radionice Abundance Goddess. Njezin cilj te cilj samog programa za WomenAtSea retreat je otključati unutarnju snagu, moć i potencijale žena i pomoći im na putu do življenja još sretnijeg, autentičnog i ispunjenijeg života. Projekt retreata brendiran pod imenom WomenAtSea je dosta svjež, svega nekoliko mjeseci, ali se ideja i koncept kuhaju već otprilike 5 godina od kada se Paola počela baviti tim poslom.

women at sea retreat za žene

„Žene kojima se obraćamo su prvenstveno žene koje žele raditi na sebi i iskušati nešto novo i drugačije. One dolaze u svim godinama, oblicima i sa svih strana svijeta i spajaju se u jednu cjelinu te je u tome cijela čar. U samo sedam dana plovidbe testiraju i mijenjaju svoje navike, život i uvjerenja o samoj sebi, a cilj je da ih trajno i preobraze. Naša zamisao je da ih upoznamo s našim hrvatskim „proizvodima“ kao što su staroslavenska gimnastika za žene – s vremenom zaboravljena praksa naših šukun-šukun-šukunbaka, veoma moćna na razini duha i tijela. Želja nam je da kušaju i nauče zdrave inačice tradicionalne hrvatske kuhinje, što znači da im nudimo vege i veganske twist opcije. Na retreatu je predviđeno da se ne pije alkohol jer se zapravo radi veliko čišćenje uma, duha i tijela. Ono što je također važno, je da su na brodu samo žene kako bi se sve osjećale maksimalno opušteno, pa tako imamo vrlo moćne žene u posadi, od skiperice preko kuharice i same voditeljice cijelog holističkog dijela programa. To je samo ono najosnovnije o našem tjednu, neke stvari moramo ostaviti i za žene koje će nam se tek pridružiti.“

women at sea retreat za žene

A kakva su iskustva s projektom zasad?

„Za sada je projekt poprilično uspješan, odradile smo tečaj za stjuardese i pilot jednodnevne verzije retreata. Za ovo ljeto isplanirana su 2 retreata od 7 dana u rujnu, 2.9. i 16.9.2022. Na svaki retreat primamo 6 žena. Retreat se odvija na luksuznom katamaranu Lagoon 45 iz Primoštena, a plovimo po mirnijim i manje poznatim lokacijama srednje Dalmacije gdje našim gošćama otkrivamo čudesne izlaske i zalaske sunca s vrha Kornata, Brača, Hvara i ostalih jadranskih dragulja. Tako da je ovo ljeto rezervirano za lagano predstavljanje nas Žena na moru, a što vam sve pripremamo već iduće ljeto ćete morati tek saznati. Jedino što vam možemo otkriti je da planiranje women sailing retreatova nije jedino što možete očekivati od nas i za naše gošće.

women at sea retreat za žene

I za kraj, zbog čega je važan upravo taj ženski power kolektiv i druženje, pitala sam Paolu.

„Zbog osvještavanja predivne moći ženske energije koju je većina žena zbog odrastanja u patrijarhalnom društvu duboko potisnula i zaboravila. Učili su nas da je važna produktivnost, intelekt, rad, akcija, fokus, ustrajnost, konzistentnost, što su sve aspekti muške energije. A tek kada su svi ti aspekti dovedu u balans s aspektima ženske energije, postiže se istinski životni uspjeh, zadovoljstvo i sklad.

Žene su, kao i priroda, ciklične. Kao što priroda ima godišnja doba, tako i žene imaju svoja godišnja doba unutar svakog ciklusa. Kao što je Mjesec svaki dan u različitoj fazi, tako smo i mi žene – usklađene s mjesecom – svaki dan u drugoj fazi ciklusa i raspoloženja. Na retreatu WomanAtSea ćemo, između ostalog, osvještavati baš te zaboravljene i potisnute aspekte ženske energije: prepuštanje, povjerenje, primanje, pasivnost, kreativnost, inventivnost, stvaralaštvo, produktivnost po fazama ciklusa, praćenje intuicije i mudrosti srca.“

Sve informacije pratite na IG profilu WomenAtSea

Foto: Sanja Prodan