U subotu 1. lipnja počeo je ovogodišnji VukovArt – Luka umjetnosti, manifestacija čije začetke pronalazimo u 2016. godini kada je jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj oslikao most preko Vuke

Tada je s Gradom Vukovarom dogovorena organizacija street art festivala koji se kontinuirano organizira već treću godinu zaredom. VukovArt je primarno pokrenut kao novi koncept u razvoju ulične umjetnosti čime se grad Vukovar pridružio već poznatim street festivalima poput Graffiti na gradele u Bolu na Braču, Re:Think u Sisku, Street Art Festival u Koprivnici, Urban Arts&Music festival Boombarstick u Vodnjanu itd. Ovim projektom Vukovar postaje svojevrsna galerija na otvorenom te će za nekoliko godina moći, poput recimo Glasgowa, privući turiste koji na svojim putovanjima obilaze ture prema lokacijama na kojima se mogu vidjeti murali svjetski poznatih umjetnika.

U organizaciji Grada Vukovara i udruge Val kulture ove godine program Vukovarta je bogatiji no ikad! Po prvi put je održan Vukovarski polumaraton na kojem je sudjelovalo preko 850 natjecatelja, a čija je ruta prolazila pored lokacija oslikanih muralima. Uz maraton cijelu manifestaciju prate bogati svakodnevni programi kao što su koncerti, dječji festival Kredica 3, panel diskusija na temu brendiranja kulture, a glavni sadržaj VukovArta posvećen je izradi murala svjetski poznatih umjetnika. Ovogodišnji moto festivala je “Give Me 5” čime se obilježava gostovanje čak pet svjetskih umjetnika: Thiago Mazza iz Brazila, Zabou iz Francuske, WD (Wild Drawing) iz Indonezije, Mehsos iz Belgije i Lonac iz Hrvatske. Oni će u periodu od 1. do 15. lipnja oslikati pročelja pet vukovarskih zgrada i time obogatiti Vukovar s novim muralima uz već pet postojeće murale u Borovu naselju i centru grada koji su nastali prošle godine, a koje su izradili Vera Bugatti, Ella & Pitr, Chez186 & Sarme, Marina Capdevila i Ricky Lee Gordon.

Bogatom kulturno-umjetničkom manifestacijom VukovArt, koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija i privlači sve više domaćih i inozemnih turista, te umjetnika iz cijelog svijeta, Vukovar postaje centar osmišljavanja i poticanja novih društvenih događanja čime se na početku turističke sezone kada svi sele na obalu, rađa novi oblik kulturnog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Stoga, posjetite Vukovar i uživajte u novoj i iz godine u godinu sve većoj galeriji na otvorenom!