Iako se to nije naglas reklo, jasno je da jučerašnja odluka Vrhovnog suda, kojom ponovno na snagu stupa zakon da se pilule za pobačaj mogu samo osobno preuzeti, ima veze s imenovanjem Amy Coney Barrett među Vrhovne suce

Kao što je i naša Zrinka Kelčec u svom tekstu u tiskanom izdanju Grazije o neprežaljenoj borkinji i članici Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg naglasila da će se dogoditi nakon njezine smrti, nesrazmjer demokrata i republikanaca u Vrhovnom sudu, ploča neki novi put američkog društva. Štoviše, Ruthina posljednja želja bila je da se ne imenuje njezina zamjena prije imenovanja novog predsjednika, svjesna (brojčane) krhkosti demokrata bez nje u najvišoj instanci američkog pravnog sustava. No Trumpovo nepoštivanje te želje i imenovanje Amy Coney Barrett samo par dana nakon njezine smrti unijelo je turbulencije kojih se bojalo. Vrhovni sud je u kratkom potezu, većinskom, ali nepotpisanom (!) odlukom vratio zakon kojim se pilule za pobačaj mogu podići samo osobno. Kad kažemo većina, to u prijevodu znači republikanci, čime se obistinila situacija zbog koje je neprežaljena sutkinja Ruth Bade Ginsburg strahovala. 

Komentar su jedino dale sutkinje Sonia Sotomayor i Elena Kagan, koje su jasno rekle – ta većina je u krivu. “Zakoni ove zemlje već duže vrijeme izlažu pobačaj rigorozonijem tretmanu nego li bilo koju drugu medicinsku proceduru koja ima sličan ili veći rizik.” rekla je sutkinja Sotomayor “Kao u ovom slučaju, kad za vrijeme pandemije traže ‘osobno preuzimanje’. Time ne samo da se pobačaj izlaže drugačijem tretmanu, već nameće nepotrebne, iracionalne i neopravdane prepreke ženama koje žele koristiti svoje pravo koje im je omogućeno zakonom, a to je pravo izbora.” Ono što je, vjerujemo, mnogim stanovnicama SAD-a sada u glavama jest – što je sljedeće na redu?

Kad se ovakvi koraci događaju u zemlji koja se diči svojom demokracijom (koja je sve upitnija), što nas tek očekuju u onima konzervativnijima? Baš kad smo nedavnom odlukom u Argentini, pomislili da smo zakoračili korak naprijed.