Počinje filmski program novog izdanja Vox Feminae Festivala koji tijekom tri dana donosi bogatu selekciju filmova koji istražuju rodnu ravnopravnost, seksualnost, žensko nasljeđe te izazove s kojima se žene suočavaju u suvremenom društvu. Tihana Bertek, selektorica i producentica filmskog dijela festivala, naglašava da je ovogodišnja selekcija namijenjena svima koji odbacuju rodne norme i žele pristupiti temama seksualnosti, roda i feminizma na otvoren i zdrav način.

Filmski program otvara kratkometražni dokumentarni film “Grandmamauntsistercat” (2024.), koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je osvojio nagradu Teddy za najbolji kratki film. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se filmovima s queer tematikom, koji promiču toleranciju, prihvaćanje i solidarnost u društvu.

Grandmamauntsistercat

Nakon uvodnog filma, program se nastavlja dokumentarnom retrospektivom “Lydia Lunch: The War Is Never Over” (2021.). Ovaj film prikazuje rad Lydije Lunch, najistaknutije ikone No Wave pokreta iz New Yorka kasnih 70-ih, kroz prizmu filozofskih tema kojima se bavila kako bi osnažila žene da progovore i prekinu krug nasilja. Film je visoko preporučio i “The New York Times”, koji je istaknuo njezine iznimne izvedbene vještine i urban osjećaj za sarkazam.

U petak, 24. svibnja, na programu su četiri filma: Eksperimentalni film “Valerija” (2023.), autorice Sare Jurinčić koji predstavlja intimni susret autorice s njezinim pretkinjama, “Geni moje djece” (2024.), fotografkinje i redateljice Vladimire Spindler koji istražuje generacijski prijenos talenta i sudbine žena. Na rasporedu je i animirani film “Y” (2023.), redateljice Matee Kovač koji se bavi temom seksualnosti kroz umjetničku prizmu, tematizirajući lezbijski odnos. Na kraju, u petak gledamo i “Tiger Stripes” (2023.), redateljice Amande Nell Eu koji koristi elemente horora kako bi progovorio o odrastanju i prihvaćanju vlastite seksualnosti.

Geni moje djece

Subotnji filmski program posvećen je temama migracija, radničkih i ljudskih prava. Tihana Bertek ističe da filmovi obrađuju različite aspekte ovih tema, od radnica s Filipina, koje su često žrtve trgovine ljudima, do nevidljive radne snage koja omogućuje lagodan život građana Europe. Na rasporedu su “A Movement Against the Transparency of the Stars of the Seas” (2022.), “Limits of Europe” (2024.) i “This is Ballroom”.

Za više informacija o filmskom programu posjetite službenu web-stranicu festivala.