Znamo svi koje su tradicionalne namirnice za božićnim blagdanskim stolom. Stoga nam nije bilo teško napraviti jednu listu koja će vam olakšati izbor vina za sljubljivanje. Krenimo od početka!
Misal Blanc de blancs 2016, Misal pjenušci
O vinu
Radi se o istarskom pjenušcu za čiju se proizvodnju koristi Chardonnay s njihovih najboljih položaja. Provodi se hladna maceracija najmanje 12 sati. Nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 5 godina.
Note
Osvježavajuće i poletno,
Sljubiti s…
…puno osmijeha! Idealno za nazdraviti i proslaviti okupljanje s dragim ljudima. P.S. Inače odlično paše uz kamenice!
Cijena
149 kn
Boškinac Boškinčić 2017
O vinu
Boškinčić je suho crno vino iz vinogorja Pag, dobiveno od ručno branog grožđa sorti cabernet sauvignon 45% i merlot 55%. Odležava 4 mjeseca u hrastovim bačvama. Vino je mlađa verzija Boškinca Cuvée, laganijeg je tijela, svježije je i živo.
Pozicija vinograda
Pag
Note
Krase ga bogate arome svježeg bobičastog voća, praćene aromama šljive i ribizla te blažim notama zemlje i kože.
Sljubiti s…
… telećim odrescima i pečenjem.
Cijena
159 kn
Kutjevo Pinot crni de Gotho 2019
O vinu
Pinot crni de Gotho je vino rubinske boje, skladnog okusa i bouqueta. Proizvedeno je od ručno branog i pažljivo odabranog grožđa od strane vinarije Kutjevo te osvojio mnoge nagrade, među njimai broncu na Decanteru 2021.
Pozicija vinograda
Hrnjevac
Note
Moderno, skladno i toplo vino uravnotežene strukture prožeto je ugodnim voćnim aromama tamnog, bobičastog voća – dozrelih kupina, malina, te šljiva i tamne višnje uz osvježavajuće, lagane nijanse cvjetnih mirisa. Kompleksnost okusa završava u prepoznatljivoj aromi barriquea.
Sljubiti s…
…uz jela od plave ribe, dozrele aromatične sireve, meso divljači ili steakove.
Cijena
99 kn
Kabola Supremo 2016
O vinu
Kabola Cuvée Supremo je suho organsko vino iz vinogorja Zapadne Istre, dobiveno kupažom Cabernet sauvignona, Merlota i Terana. Odlikuje ga puno tijelo, duboka, tamna rubin crvena boja, intenzivni okus i odlična uravnoteženost.
Pozicija vinograda
Buje
Note
Vino je harmonično i izražene mineralnosti. Na prvi miris dominira aroma divlje kupine, popraćena notom kože i mljevene kave te naposlijetku miris crnog ribiza i vanilije.
Sljubiti s…
…jelima od divljači.
Cijena
180 kn
Matošević Grimalda
O vinu
Blend tri bijele sorte – chardonnay, malvazija i sauvignon bijeli, 50/25/25.
Vinograd
Vinogorje centralna Istra, lokalitet Brdo, Grimalda.
Note
Ovo vino je vrlo precizno s aromama breskve, ananasa, akacije i biskvita ugodno balansirano s aromama drva, dima i vanilije. U okusu dominira žuto voće, med, citrusne note limete i lagana aroma tostiranosti i dima. Bogata i kremasta struktura. Izražena mineralnost s dugotrajnim after-tasteom.
Sljubiti sa…
…bijelom ribuom, pečenom piletinom, teletinom ali i desertom s tamnom čokoladom.
Cijena
130
Damjanić Clemente Crno
O vinu
Cuvee s istarske crvenice. Konačnom dojmu doprinose merlot, cabernet sauvignon, teran i borgonja (frankovka) te pomna briga oko odležavanja. Dio vina odležava u barrique bačvicama, a dio u puncheonima od 500 litara, ovisno o godini od 12 do 14 mjeseci, a nakon toga još 6 mjeseci u inoxu.
Pozicija vinograda
Poreč
Note
Izvrsno očuvana boja, duboka, zagasita, rubinska s ljubičastim odsjajima. Vino je odležavanjem smekšalo, ugodno je i pitko, prepuno aroma šumskog bobičastog voća, pikantnih začina i džema od šljiva.
Sljubiti s…
Birani odresci crvenog mesa, meso pod pekom i zreli sirevi.
Cijena
165 kn
Graševina Ledena berba 2012 vinarije Cmrečnjak
O vinu
Prelijepe duboke, zlatno-jantarne žute boje, vino je dobilo mnoštvo komplimenata. Berba je obavljena 13. prosinca na temperaturi od -12.0 °C, a grožđe prerađeno tijekom dana na -5.0 °C. Vino je dobiveno od smrznutih bobica grožđa ubranih u iznimnim klimatskim uvjetima.
Pozicija vinograda
Mađerkin breg
Note
Slatko, a herbalno, uz elegantne arome anisa, sladića, suhih marelica, meda. Na okusu je puno, kompleksno i trajno.
Sljubiti sa…
Odlično je da ga samostalno uživate na kraju raskošnog obroka umjesto deserta ali će se sjajno sljubiti i uz suhe kolače.
Cijena
349 kn
flash!
U zagrebačkom Maredu održalo se 6. ovogodišnjeg ocjenjivanja “naslijepo” Vinskih zvijezda. Komisija je brojila 5 članova: profesorica Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije, Ana Marija Jagatić Korenika i Zvjezdana Marković, certificirane kušačice i profesorice na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo), sommelier Mladen Livaja, te naša Andrea Pančur kao vinska blogerica. Ova graševina je bila pobjedničko vino iz kategorije desertnih vina te dobila čak 99 bodova, zbog čega je i proglašeno šampionom ocjenjivanja te time osvojilo priznanje „Velika zvijezda“ – prvo i jedino takvo ove godine.