Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Nova era u otkrivanju raka: Revolucionarni krvni testovi obećavaju proboj u dijagnostici

Svaki napredak u medicinskoj znanosti donosi nadu u borbi protiv raka, jer, prema onome što stručnjaci objavljuju, novi krvni testovi sve su bliži stvarnosti. Nova serija testova otvara vrata preciznijoj dijagnostici i ranom otkrivanju različitih vrsta raka.

Ovi testovi, poznati kao “tekuće biopsije”, predstavljaju potencijalni preokret u otkrivanju karcinoma koji bi inače ostali nezamijećeni do kasnijih, manje izlječivih faza. Čak i skriveniji karcinomi poput raka gušterače ili jajnika mogli bi biti identificirani prije nego što se razviju ozbiljniji simptomi, naglašavaju stručnjaci.

Eric Klein, znanstvenik koji stoji iza jednog od novih testova “Galleri”, izražava optimizam u pogledu ovog otkrića. “Otvaramo potpuno novi svijet”, ističe Klein.

Ovi testovi su rezultat godina istraživanja i napretka u različitim znanstvenim disciplinama. Napredci u biologiji tumora, tehnologiji strojnog učenja i mogućnosti otkrivanja cirkulirajuće DNK i drugih bioloških tvari u krvi omogućili su razvoj ovih inovativnih dijagnostičkih alata.

Svaki test je dizajniran s specifičnim ciljevima, neki su fokusirani na prepoznavanje jedne vrste raka, dok drugi, poput Gallerija tvrtke Grail ili Cancerguard tvrtke Exact Sciences, istovremeno otkrivaju više vrsta raka. To znači da se mogu identificirati različiti oblici raka, od raka debelog crijeva do raka pluća, koristeći jedan test.

Apple pod pritiskom uklanja WhatsApp i Threads

Apple je po nalogu iz Pekinga izbrisao WhatsApp i Threads iz kineske trgovine aplikacija, navodeći zabrinutost za nacionalnu sigurnost kao razlog za ovaj potez.

Glasnogovornik Applea izjavio je za CNN u petak da su obvezni slijediti zakone u zemljama u kojima posluju, čak i kad se ne slažu s istima. Dodao je da je Kineska uprava za kibernetički prostor naredila uklanjanje ovih aplikacija iz kineskog prodajnog izloga zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, ali da će aplikacije i dalje biti dostupne za preuzimanje na drugim platformama.

Obje aplikacije, WhatsApp i Threads, u vlasništvu Mete, već su bile blokirane u Kini i nisu bile široko korištene. Korisnici su im mogli pristupiti samo putem virtualnih privatnih mreža (VPN), koje omogućuju šifriranje internetskog prometa i skrivanje online identiteta.

Ova akcija Applea predstavlja “daljnje udaljavanje između već odvojenih tehnoloških svjetova” u zemlji i izvan nje, komentirao je Duncan Clark, predsjednik savjetodavne investicijske agencije BDA China sa sjedištem u Pekingu.

Gotovo polovica kineskih gradova tone

Gotovo polovica velikih kineskih gradova suočava se s problemom slijeganja tla, što predstavlja opasnost od poplava za milijune ljudi, posebno s porastom razine mora. Prema studiji satelitskih podataka diljem zemlje, objavljenoj u časopisu “Science”, 45 posto urbanog zemljišta u Kini tone brže od tri milimetra godišnje, a 16 posto čak više od 10 mm godišnje. Ovo slijeganje posljedica je ne samo opadanja razine podzemne vode, već i težine izgrađenog okoliša.

S obzirom na to da kineski gradovi već imaju populaciju od preko 900 milijuna ljudi, čak i manji dio zemljišta koje se slijeva može predstavljati značajnu prijetnju urbanom životu, kako je istaknuo tim istraživača predvođen Ao Zuruijem s Južnokineskog normalnog sveučilišta. Slijeganje već prouzrokuje gubitke od više od 7,5 milijardi juana (1,04 milijarde dolara) godišnje, a u sljedećem stoljeću gotovo četvrtina obalnog kopna mogla bi biti niža od razine mora, što će izložiti stotine milijuna ljudi još većem riziku od plavljenja.

Robert Nicholls iz Tyndall Centra za istraživanje klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia naglašava da je ovo nacionalni problem za Kinu, a ne ograničen samo na pojedinačne lokacije. To je samo jedan od primjera onoga što se događa u ostatku svijeta.

Jedan od najteže pogođenih gradova je sjeverni grad Tianjin, s populacijom od više od 15 milijuna ljudi. Prošle godine, 3000 stanovnika bilo je evakuirano nakon “iznenadne geološke katastrofe”, koju su istražitelji pripisali iscrpljivanju vode i izgradnji geotermalnih izvora. Također, mnogi od starih kineskih rudarskih okruga su pogođeni zbog prekomjernog miniranja, što je često zahtijevalo intervencije vlasti poput ubrizgavanja betona u propadajuće jame radi ojačavanja tla.

Ovaj problem nije ograničen samo na Kinu. Prema zasebnoj studiji objavljenoj u veljači, oko 6,3 milijuna četvornih kilometara zemlje diljem svijeta je ugroženo. Indonezija je jedna od najpogođenijih zemalja, s dijelovima glavnog grada Jakarte koji su sada ispod razine mora.

Meta predstavlja najnoviji AI model za pokretanje chatbota

Meta je prethodno ovog tjedna predstavila Llamu 3, svoj najnoviji AI model za pokretanje chatbota. Ovaj korak predstavlja ažuriranje njenog besplatnog modela Llama AI, koji je prije bio jedan od najpopularnijih otvorenih modela na tržištu, ali je s vremenom izgubio korak pred sve većom konkurencijom drugih otvorenih i zatvorenih modela, nekih uz plaćanje.

Nazvan Llama 3, ovaj novi set modela predstavlja pokušaj Meta-e da se približi mogućnostima koje nude konkurenti kao što su OpenAI, Anthropic i Google u njihovim najnovijim modelima, koji su do sada bili dostupni samo kroz zatvorene, plaćene usluge. Meta je izjavila da želi da najmoćniji modeli Llama 3 budu multimodalni, što znači da mogu obraditi tekst, slike i čak video sadržaje te generirati rezultate u svim tim formatima.

Hannah Gutierrez-Reed osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog smrti Halyne Hutchins

Hannah Gutierrez-Reed, koja je stavila pravi metak u pištolj Aleca Baldwina na snimanju filma “Rust”, što je posljedično dovelo do smrti snimateljice, osuđena je u ponedjeljak na maksimalnu kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Ova 26-godišnjakinja proglašena je krivom u ožujku za ubojstvo iz nehaja, nakon što je porota utvrdila da je njezina nepažnja uzrokovala smrt Halyny Hutchins. Sutkinja Mary Marlowe Sommer istaknula je nedostatak kajanja kod Gutierrez-Reed, nazivajući je odgovornom za pretvaranje sigurnog oružja u smrtonosno.

Hannah Gutierrez-Reed

Katalonija gradi postrojenja za preradu morske vode zbog suše

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, suočava se s nestašicom vode zbog dugotrajne suše pa je primorana graditi postrojenja za preradu morske vode.

U luci u Barceloni počinje gradnja velikog plutajućeg postrojenja za desalinizaciju, a još dvanaest takvih manjih mobilnih postrojenja bit će postavljeno duž sjeverne katalonske obale u provinciji Gironi, izvijestila je tamošnja vlada.

“Ideja je da s plutajućim postrojenjem za desalinizaciju u Barceloni i već najavljenim smanjenjem potrošnje vode ne uđemo u drugu fazu krizne situacije”, rekao je David Mascort, zadužen u katalonskoj vladi za klimatske promjene.

Katalonija, turistički i industrijski motor Španjolske, proglasila je prije dva mjeseca prvu fazu krizne situacije ograničivši upotrebu pitke vode. Na javnim plažama ovog ljeta neće biti vode za tuširanje nakon izlaska iz mora, stanovnici smiju prati automobile samo u ovlaštenim praonicama, hotelima je naloženo korištenje morske vode u bazenima, a smanjena je količina vode poljoprivrednicima i industriji.

Gaelle Collet imenovana je kao nova direktorica brenda i komunikacija u McQueenu

Pod vodstvom novog dizajnera, Seána McGirra, Alexander McQueen je odabrao Gaelle Collet za svoju glavnu direktoricu za brend i komunikacije, izvijestio je WWD. Njezino imenovanje dio je “strateške transformacijske strategije” brenda.

Collet će preuzeti svoju poziciju 15. svibnja, izravno izvještavajući Gianfilippu Testiju, predsjedniku i glavnom izvršnom direktoru modne kuće sa sjedištem u Londonu.

Prije dolaska u McQueen, Collet je provela pet godina u Celineu, gdje je nedavno obnašala funkciju globalnog PR direktora za medije i društvene mreže. Ona je također stekla bogato iskustvo radeći u različitim tiskovnim i medijskim ulogama u luksuznim kućama poput Saint Laurenta, Diora i Chanela.

Taylor Swift izbacila album te njime oborila rekord na Spotifyju

Taylor Swift iznenadila je svoje obožavatelje objavom dvostrukog albuma nazvanog “Taylor Swift: The Tortured Poets Department” i “TTPD: The Anthology” na Apple Musicu. Ovaj neobični potez premašio je očekivanja fanova i donio je bogatu paletu glazbe s suradnjama s poznatim izvođačima poput Florence + the Machine i Post Malonea. Swift je opisala album kao antologiju emocija istražujući širok spektar tema poput slomljenog srca i introspekcije.

Nakon objave, album je brzo postao hit i na Spotifyju, obarajući rekord za najviše streamanih albuma u jednom danu.

SAD odobrio rekordnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske agresije

Zastupnički dom SAD-a odobrio je ključni paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara kako bi podržao Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije. Nakon dugotrajnih rasprava i protivljenja, konačno je postignut dvostranački dogovor koji je omogućio odobravanje ovog značajnog financijskog paketa.

Ovaj potez predstavlja snažnu američku podršku demokratskoj Ukrajini u njezinoj obrani od agresije Rusije. Predsjednik Joe Biden istaknuo je važnost američkog vodstva u globalnim pitanjima te je naglasio da je ova pomoć jasna poruka podrške demokraciji i slobodi.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na podršci te je istaknuo da će demokracija i sloboda uvijek imati globalni značaj dok ih Amerika štiti. Dodao je kako će ova pomoć spriječiti daljnje širenje sukoba i spasiti brojne živote.

Međutim, reakcija Kremlja bila je negativna. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će ovaj paket dodatno osiromašiti Ukrajinu i rezultirati smrću još više Ukrajinaca. Putinova invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine dovela je do gubitka desetaka tisuća života te prisilila milijune Ukrajinaca da napuste svoje domove.

Osim pomoći Ukrajini, ovaj paket također uključuje značajna financijska sredstva namijenjena vojnoj potpori Izraelu, kao i saveznicima u Aziji i Pacifiku, uključujući i Tajvan, kako bi se suprotstavili izazovima koje predstavlja Kina.

Olujne nedaće odnijele gotovo 140 života u Pakistanu i Afganistanu

U posljednjih nekoliko dana, broj žrtava oluja u Afganistanu i Pakistanu porastao je na najmanje 137, dok se u nekim područjima i dalje očekuju obilne padaline.

Prema službenim izvorima za kontrolu katastrofa, u četvrtak je objavljeno da je najmanje 67 ljudi izgubilo život u Pakistanu uslijed neuobičajeno snažnih kiša za ovo doba godine.U južnom gradu Karachiju proglašeno je izvanredno stanje budući da je grad posebno ranjiv na udare oluja zbog loše infrastrukture.

U Afganistanu je poginulo oko 70 ljudi, dok je 56 osoba ozlijeđeno u poplavama i obilnim kišama koje su pogodile zemlju. Nacionalno tijelo za katastrofe izvijestilo je u četvrtak da je oštećeno 2.627 domova.

Ovaj val ekstremnog vremena, uključujući i obilnu kišu i snijeg, uzrokovao je znatan broj mrtvih i ozlijeđenih u Afganistanu nakon neobično blage zime. Meteorolozi upozoravaju da su ekstremni vremenski događaji, kao što su poplave i suše, sve češći u Afganistanu i Pakistanu zbog klimatskih promjena.

Poplave paralizirale Dubai: Zračna luka preusmjerila dolazne letove

Dubai, poznat kao financijsko središte Bliskog istoka, početkom ovog tjedna suočio se s izazovima nakon olujne kiše koja je poharala Ujedinjene Arapske Emirate. Poplave su zahvatile gradove diljem regije, uzrokujući probleme u prometu i izazivajući otkazivanje letova.

Glavna međunarodna zračna luka u Dubaiju, jedna od najprometnijih na svijetu, preusmjerila je desetke dolaznih letova u utorak zbog obilnih oborina koje su zahvatile područje. Osim toga, odlazni letovi su kasnili ili su otkazani, dok su pristupne ceste zračnoj luci bile poplavljene, stvarajući dodatne izazove za putnike.

Slične scene viđene su i u drugim dijelovima zemlje, koja je poznata po sušnoj klimi i visokim temperaturama. Trgovački centri poput Dubai Malla i Mall of the Emirates također su bili poplavljeni, dok su se neka naselja suočila s ozbiljnim poplavama, a curenje vode s krovova, vrata i prozora postalo je uobičajena pojava.

Osim UAE-a, oluje su pogodile i Bahrein i dijelove Katara, nakon što su prvo zahvatile Oman, gdje su izazvale smrtonosne poplave. Prema izvješćima, broj smrtno stradalih u Omanu popeo se na 18, dok dvije osobe ostaju nestale.

Foto: Profimedia.hr, Pexels