Vesna Stilinović i Vlasta Delimar zamislile su zajedničku izložbu i predstavu u kojoj će kroz elementarni eros povezati svoje istovjetnosti, ali i suprotnosti. No, one kroz ovo prijateljstvo ne žele biti jedno, one žele biti dvoje.

Vesna ima 77 godina a Vlasta 66. Vesna je glumica, a Vlasta performerica. Vesna i Vlasta odlučile su da njihovo starenje bude uspješno, aktivno i zdravo starenje jer starenje nije propadanje, već povećavanje vlastitog potencijala. Zato, starjeti znači rasti. Suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvijestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnosti poboljšanja načina života.

Vesna Stilinović je akademska je glumica. Ostvarila je sedamdesetak uloga u HNK Varaždin, gdje je bila zaposlena od 1978. godine. Sedamdesetih godina radila je kao realizator na Hrvatskoj televiziji. Nakon odlaska u mirovinu, surađivala je s mladim kazališnim umjetnicima, igrala u predstavi Mi varaždinskog nezavisnog teatra GLLUGL, te glumila u filmovima Mare i Heroji ne umiru. Petnaest godina vodila je dramski studio, te surađivala s brojnim umjetnicima.

 

Vlasta Delimar likovna je umjetnica i jedna je od naših najpoznatijih umjetnica performansa. Školu primijenjenih umjetnosti završila 1977. godine. Samostalno izlaže od 1981. U središtu njezina zanimanja nalazi se položaj žene i muško-ženski odnosi. Iz ove velike umjetnice je toliko radova da bi bilo pomalo suludo krenuti ih nabrajati, no istaknula bih da joj je 2014. godine MUzej suvremene umjetnosti priredio retrospektivnu izložbu  koja je prikazala rad Vlaste Delimar od samih početaka i suradnje sa Željkom Jermanom, njezine samostalne radove i rad s Milanom Božićem. Vlasta Delimar u svojim performansima ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića i njezine mnogostruke uloge; domaćica, majka, umjetnica, ljubavnica itd.

Performans je nastao u partnerstvu s Perforacije festivalom i KUC Travnom i održat će se 30. lipnja u 20 sati u KUC Travno.

Fotografije: promo