U sklopu festivala New directors/new films festival koji je osnovao jedan od najvećih i najutjecajnijih muzeja suvremene umjetnosti na svijetu – MoMa, u suradnji s američkim centrom za prezentaciju filmske umjetnosti – Lincoln Centrom, prikazat će se i naš nagrađivani film Sigurno mjesto.

“Sigurno mjesto” u MoMA-i!

Projekcije će biti održane 6. travnja u Walter Reade Theateru (Lincoln Center), te 7. travnja u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa). Redatelj Juraj Lerotić predstavljat će film uživo u New Yorku i razgovarati s publikom nakon projekcija.

Festival New directors / new films festival prikazuje filmove nadolazećih redatelja. Tako je od 1972. godine, kada je prvi put održan, do danas otkrio njujorškoj publici filmove Wima Wendersa, Agnieszke Holland, Wong Kar-Waija, Pedra Almodóvara, Michaela Hanekea, Chantal Ackerman i drugih. Festival je nastao s intencijom da prikazuje filmove redatelja u usponu, od kojih su većina njih danas postali poznati redatelji i redateljice. Festival nije kompetitivan ali je izuzetno selektivan i kroz 2 tjedna prikazuje manje od 30 filmova iz godišnje svjetske produkcije.

Selekcijsku komisiju ovogodišnjeg programa za igrani film činili su La Frances Hui (kustosica na odsjeku za film, MoMa), Florence Almozini (direktorica programa Lincoln Center), Rajendra Roy (kustos za film, MoMa), Josh Siegel (Moma), Dan Sullivan (Lincoln Center) te Tyler Wilson (Lincoln Center).

U programu za Sigurno mjesto stoji opis: “Mudro izbjegavajući dijagnozu ili psihološku motivaciju, Sigurno mjesto uglavnom je naturalistički prikaz krize mentalnog zdravlja koja povremeno, kao u snu, proviruje preko tanke linije koja razdvaja život i smrt”

Film Sigurno mjesto do sada je dobio 14 nagrada i bio je prikazan na više od 30 festivala u Europi i Americi.

Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Fotografije: Stillovi iz filma