Svake srijede donosimo vam pregled događanja u svijetu koje su ogledalo stanja našeg društva. Ovaj tjedan donosimo vijesti iz Danske, Afganistana, Šri Lanke i Škotske

Europska prijestolnica pretekla Tokio i Singapur kao najsigurniji grad na svijetu

Kopenhagen je proglašen najsigurnijim gradom na svijetu u novoj opsežnoj studiji Economist Intelligence Unit. Danski glavni grad nadmašio je bivše vodeće gradove poput Tokija, Singapura i Osake u četvrtom izdanju EIU-ovog dvogodišnjeg Indeksa sigurnih gradova, koji je po prvi put uključivao mjerila zaštite okoliša. U studiji o pet stupova urbane sigurnosti – digitalnoj, zdravstvenoj, infrastrukturnoj, osobnoj i okolišnoj – Kopenhagen je bio na vrhu ljestvice, osvojivši 82,4 boda od 100. Nakon njega,tu su Singapur, Sydney i Tokio, a slijede ih Amsterdam, Wellington, Hong Kong, Melbourne i Stockholm.

Dodavanje novog stupa sigurnosti, onog okoliša, odražava povećanu važnost pitanja održivosti i mjera klimatske prilagodbe nakon pandemije koronavirusa. Toronto i Kopenhagen imali su zamjetno bolje rezultate u tom stupu nego bilo koji od tri najveća grada iz ranijih godina. Ono što su primijetili je prioritet digitalne sigurnosti – ona je postala važna jer su se tijekom pandemije i poslovi i trgovina preselili na internet, dok se sigurnost infrastrukture morala prilagoditi zbog promjena u putovanjima i potrošnji komunalnih usluga. Među najmanje sigurnim od 60 izmjerenih gradova bili su Lagos, Kairo, Caracas, Karachi i Yangon. Naš glavni grad nije bio među njima.

Talibani zabranjuju novinarkama da rade nakon što su ženama obećali slobodu

New York Times izvijestio je da su talibani “na neodređeno vrijeme suspendirali” zaposlenice s državne televizije. Nekoliko dana nakon što su talibani uvjeravali stanovnike Afganistana da će biti sigurni i obećavajući da će žene nastaviti živjeti sa slobodom (u skladu sa šerijatskim zakonom), organizacija je navodno zabranila ženama voditeljicama da rade na državnoj televiziji.

Times je tu vijest pripisao Khadiji Amin, istaknutoj voditeljici, koja je tijekom jedne interakcije izjavila da je novinarka koja ne smije raditi.”Što ću sljedeće učiniti? Sljedeća generacija neće imati ništa, sve što smo postigli zadnjih 20 godina će nestati. Talibani su talibani. Nisu se promijenili.”

Istovremeno, viralne fotografije na društvenim mrežama prikazali su Beheshtu Arghand,  voditeljicu emisije u privatnom vlasništvu Tolo News, kako intervjuira glasnogovornika talibana Mawlawija Abdulhaq Hemada. Glasnogovornik talibana prošli se tjedan obvezao poštivati ​​ženska prava, ali u skladu s normama islamskog zakona. To znači da bi, između ostaloga, trebale raditi samo određene poslove, poput edukacije, odgoja i u zdravstvu.

No mnogi se boje da će se povijest ponoviti i da je ovo samo jedan oblik prikrivanja stvarnih uvjeta u Afganistanu kako se situacija s drugim državama ne bi zaoštrila. Podsjetimo, tijekom ranije talibanske vladavine životi i prava žena bili su ozbiljno ograničeni. Tada im je bilo zabranjeno studiranje, glasovanje i rad, skrivale su se u svojim domovima i bile bi napadnute ako su ih u javnosti vidjeli s nepokrivenim licima ili ako nisu u društvu muške pratnje. Afganistan ima najveću smrtnost majki na svijetu, a padom talibanskog režima 2001. godine situacija za žene i djevojčice dramatično se poboljšala, iako su ti dobici bili djelomični i krhki te imali prostora za daljnji napredak. Sada, s povratkom talibana, mnogi su se bojali povratka mračnih dana, a s nedavnim događajima čini se da se strah pretvorio u stvarnost.

Svi Škoti mlađi od 26 godina sada imaju pravo na besplatnu stomatološku njegu

Škotska vlada najavljuje da gotovo 600.000 mladih od utorka može besplatno dobiti stomatološku njegu. To znači da će zubari ujedno dobiti i dodatnih 7,5 milijuna funti financiranja, a na sve ih je potaknulo prisilno zatvaranje stomatoloških ordinacija tijekom pandemije. Iz vlade su naglasili da su “predani ukidanju stomatoloških naknada za sve u Škotskoj, a njihovo uklanjanje za sve mlađe od 26 godina naš je prvi korak na tom putu”.

S obzirom na to da su mnoge stomatološke ordinacije bile prisiljene zatvoriti zbog koronavirusa, te s ograničenjima koja su uvedena kad su se ponovno otvorila, to je spriječilo mnoge na odlazak na redovite preglede te nanijelo velike gubitke ovom zdravstvenom pravcu čije usluge često dosežu visoke iznose, prvenstveno jer se njihova uloga smatra i uvelike estetskom. Pitanje je kako će se ova odluka možda odraziti da i druge zemlje promisle o ovom pristupu koje ima vrlo važnu kako zdravstvenu, tako i socijalnu ulogu.

Šri Lanka zabranjuje rukovoditeljima slonova “vožnju u pijanom stanju”, kao i da se sloniće tjera na rad

Ovo će možda pojedincima zvučati neobično, ali slonićima u Šri Lanki mlađima od dvije godine zabranjen je rad i moraju biti s majkama, prema opsežnim novim propisima objavljenim u četvrtak koji reguliraju prava slonova u zemlji. Novi propisi također navode da rukovatelji slonovima – poznati kao “mahouts”, odnosno “jahači” – ne smiju konzumirati alkoholna pića ili  droge dok rade sa životinjama.

“Osoba koja posjeduje ili ima skrbništvo nad takvim slonovima mora osigurati da mahout (jahač) ne konzumira nikakva pića ili bilo kakve štetne droge dok je zaposlen”, stoji u obavijesti. Obavijest je objavila državna ministrica zaštite divljih životinja Wimalaweera Dissanayaka i rekla da svaki pripitomljeni slon mora imati i biometrijsku osobnu iskaznicu s fotografijom divovskog sisavca i njegovim detaljima DNK.

Slonovi su na Šri Lanki izuzetno cijenjeni, a ubijanje slona kažnjava se smrću, prema Svjetskom fondu za zaštitu divljih životinja. Koriste se za vjerske povorke, turističke atrakcije, ali i za sječu drva. Prema novim propisima, sječa slonovima može se raditi samo do četiri sata dnevno, dok je rad noću zabranjen. Također imaju pravo na najmanje dva i pol sata kupanja svaki dan. Slonovi se hlade kupajući se u blatu. Ciljajući na turizam slonova u zemlji, u obavijesti se dodaje da samo četiri osobe mogu jahati na slonu odjednom, a moraju sjediti na dobro podstavljenom sedlu.

Slonovi u zatočeništvu također moraju proći obavezni zdravstveni pregled svakih šest mjeseci. Nadalje, prema obavijesti, slonovima nije dopušteno sudjelovati u filmovima osim u vladinim produkcijama koje se izvode pod strogim veterinarskim nadzorom.

Prema popisu slonova koji je 2011. godine proveo Odjel za zaštitu divljih životinja Šri Lanke, na Šri Lanki živi oko 7400 divljih slonova, izvijestio je BBC. Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, u zemlji postoji oko 200 pripitomljenih slonova.

Posjedovanje slonova smatra se statusnim simbolom u zemlji, dok se u mnogim drugima smatra grubim kršenjem prava ovih životinja, koje mnogi turisti koriste u “zabavne” svrhe, fotografirajući se s njima dok ih jašu, svakodnevno satima. Slonova kralježnica pak ne može podnijeti težinu ljudi pa može dovesti do trajnih ozljeda, a nesretna sedla (fotelje) uzrokuju im žuljeve koji se nerijetko inficiraju. Iz tog razloga su ove promjene pozdravljene od strane mnogih inicijativa za zaštitu životinja, no traže da se jahanje slonova u turističke svrhe u potpunosti zabrani.

 

Foto: Lauren DeCicca/Getty Images