U vrućim ljetnim mjesecima, kad sunce nemilosrdno prži i čini nas tromima, osvježavajuće i lagano jelo može biti pravi spas. Varivo od krastavaca, jelo koje će se svidjeti ljubiteljima blagih okusa i jednostavne pripreme, idealno je rješenje za ljetnu okrepu.

Ovo varivo odličan je odabir za lagani ručak ili večeru, a može se poslužiti i hladno kao osvježavajuća ljetna juha. Njegova jednostavna priprema i dostupnost sastojaka čine ga omiljenim izborom među ljubiteljima zdravih i laganih jela.

No, osim što je ukusno, varivo od krastavaca također je i nutritivno bogato. Krastavci su izvrstan izvor vitamina K, vitamina C i kalija, dok dodavanje drugih povrtnih sastojaka poput mrkve i krumpira povećava nutritivnu vrijednost ovog jela.

Recept za varivo od krastavaca:

Sastojci:

  • 1 kg krastavaca
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • povrtni temeljac (umjesto njega možete koristiti vodu)
  • ulje
  • grčki jogurt
  • sol i papar po ukusu
  • svježi kopar ili peršin za dekoraciju

Priprema:

  • Krastavce ogulite i narežite na kolutiće. Ako su krastavci stariji, preporučuje se odstraniti sjemenke.
  • Luk sitno nasjeckajte, a češnjak izgnječite. Mrkvu i krumpir ogulite i narežite na kockice.
  • U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Umiješajte mrkvu i krumpir te ih kratko pirjajte. Ubacite krastavce u lonac i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  • Dolijte povrtni temeljac ili vodu, posolite i popaprite po ukusu. Pričekajte da zakuha, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Maknite lonac sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.
  • Dodajte grčki jogurt u ohlađeno varivo i dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
  • Poslužite varivo hladno ili mlako, posuto svježim koprom ili metvicom.

 

Foto: Profimedia.hr