Za one od nas koji traže utjehu u stihovima, nadahnuće u metaforama i ljepotu u izražavanju, Instagram profil @sveemoje postaje nezaobilazna stanica.

Iza virtualnog pera skriva se talentirana Valentina Ferenčević, čije riječi umiju “ubosti” u pravu srž osjećaja i pretočiti ih u riječi koje zrače istinom i ljepotom.

Razgovarali smo s Valentinom, koja nas je provela iza kulisa svog stvaralaštva te nam otkrila tajne koje krije iza profila @sveemoje. Otkrili smo osobu koja živi za umjetnost izražavanja, koja svoju dušu utkiva u svaku stihovnu liniju i koja svoje osjećaje i životna iskustva pa čak i ona bolna pretvara u riječi koje zrače nadom.

Prije svega, otkrij nam tko se krije iza profila @sveemoje. Tko je Valentina? 

Iza profila @sveemoje iliti sve moje, krije se 25-godišnja Valentina Ferenčević iz malenoga grada Virovitice. Valentina voli žutu boju, “Harryja Pottera”, voli čitati, pisati putovati, voli pse, druženja i dubokoumne razgovore. Trenutačno živi i radi u državi Irskoj.

Svoju strast prema pisanju počela si javno dijeliti prije otprilike dvije godine. No kako si i kad ušla u “svijet” pisanja, kako si otkrila tu ljubav? 

U svijet pisanja ušla sam kao djevojčica, rekla bih još u nižim razredima osnovne škole. No ono što je stvarno pojačalo moju ljubav prema pisanju bile su knjige i čitanje istih. Školske lektire, pisanje članaka za novinarsku grupu, Lidrano natjecanja i sva kreativna događanja koja su mogla prikazati moju maštu. Baka koja neprestano čita romane bila je moj partner u procesu.

Sjećaš li se možda prvih redaka koje si napisala? 

Prvi redovi koje sam napisala nastali su prije mnogooo, mnogoooooo godina u stilu romana koji nikad nisam izdala. Sjećam se da sam pisala o krivnji i o tome kako je stalno uz nas, jednom kad se prikvači poput katrana je, nešto u tom stilu. Totalna depresija. Shvatite, prolazila sam kroz najgore teen godine tada.

Tko ti je uzor i čije tekstove uvijek rado čitaš? 

Pa i nemam baš uzora. Volim vidjeti pisce koji mogu živjeti od pisanja i prodanih primjeraka i to mi je jedna od motivacija. A volim čitati na engleskom jeziku možda i više nego na hrvatskom. Od najdražih pisaca morala bih izdvojiti Colleen Hoover, Leigh Bardugo, Marianu Zapatu, Deirde Sullivan, Natašu Obradović, Maju Klarić i Stevana Daničića.

Prepoznatljiva si po Instagram profilu @sveemoje. Postoji li neka priča iza imena profila?

Ime profila @sveemoje nastalo je u romantičnom trenutku, zapravo više njih. Dečko uvijek ima slatke i clingy nadimke za mene, ali jedan od svakodnevnih je “sve moje”:   “Sve moje, dodaš mi sok?”, “Sve moje, kaj radimo danas?”, “Ti si sve moje, znaš to?” – i tako. S obzirom na to da su svi moji ljubavni, sretni stihovi pisani o njemu, kad sam kreirala profil, taj nadimak mi je prvo pao na pamet!

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje stihove?

Inspiraciju za stihove pronalazim u svakidašnjici. U izlasku i zalasku sunca, cvijeću, vremenu, mirisima, razgovoru sa prijateljima i mojom drugom polovicom, Pinterest moodboardovima. A drugi dio moje inspiracije dolazi iz naših putovanja svijetom.

Čini mi se kao da iz tvojih citata možemo naslutiti što ti se događa u životu, kao da kroz njih pričaš priču svog života. Pomaže li ti pisanje prilikom prevladavanja životnih situacija, kao ispušni ventil? 

Počela sam pisati ovaj put zaozbiljno s ciljem izdavanja poezije baš zbog tog ispušnog ventila. Prolazila sam kroz veliki turbulentni prekid veze, mijenjanje okoline, upoznavanja sebe, zacjeljivanja, shvaćanja i nekako sam primijetila da u meni stoji toliko toga što zvuči dobro preneseno u tek nekoliko velikih riječi. Nekima je to sport, pjevanje, slikanje, a meni pisanje.

Jedan od omiljenih stihova koje sam dosad pročitala na tvom profilu jest: “Voljela sam ono što nije voljelo mene i to je bila prva bolna mi lekcija” – otkrij nam, kako su nastali ti stihovi? 

Stih “Voljela sam ono što nije voljelo mene i to je bila prva bolna mi lekcija” nastao je tijekom baš tog spomenutog zacjeljivanja nakon prekida i nostalgije. Shvativši da je sve u životu lekcija, tako je i to bila jedna velika škola. Svi znamo da su lekcije bolne.

Prema tvom Instagram profilu vrlo je jednostavno zaključiti da voliš putovati. Koja ti je omiljena zemlja koju si posjetila i bude ti li ta putovanja u tebi inspiraciju i motiv za pisanje? 

Obožavam putovati. Živim za putovanja i ona su velik dio mene. Najdraže mjesto koje sam posjetila za sada mora biti Maroko, a blizu mu je i Grčka. Volim avanture i istraživanja, a kad se doda predivna destinacija i predivno društvo, moja mašta proradi i svakako me motivira u pisanju.

Što je za tebe poezija? Što može u današnjem svijetu? Vidiš li ju nekim subjektivnim, zaljubljenim očima i što ti ona predstavlja u tvom identitetu?

Mislim da poeziju svatko vidi na drukčiji način. Za mene je ona pomirba sa prošlošću, sreća zbog budućnosti i zaljubljenost u sadašnjost. Zbog poezije sam odrasla kao žena i narasla kao osoba i osim što je ispušni ventil, ona je moja svakodnevica. Radim i smišljam stihove u glavi, u trgovini sam i slažem rimu, gledam film i razmišljam o pridjevima, razgovaram sa sestrom i ispravljam gramatiku. Težak život jednog običnog pisca.

Koji su ti planovi za budućnost? Gdje se vidiš, planiraš li možda izdati knjigu? 

Planovi za budućnost su jasni. Posao za koji nisam fizički vezana i koji mogu obavljati sa svog laptopa, izdana knjiga poezije koja je pri uređivanju i pisanjeeeeee! I ljubav. I putovanja. Sve to zajedno – i Valentina je najsretnija žena na svijetu.

Foto: Privatna arhiva