Kažu da je jedna od najljepših u Hrvatskoj, a svi koji su je posjetili, u to su se uvjerili. Ako niste među njima, svakako uvalu Zavratnicu stavite na must see listu, pogotovo ovog mjeseca.

Park prirode Velebit i ove godine sudjeluje u „Mjesecu hrvatskog turizma“, a tim povodom tijekom listopada nudi popuste i prilike za posjete prirodnim krajolicima koji se ne propuštaju. U razdoblju od 17. do 23. listopada 2022. godine očekuju vas dobar popust na individualne posjete Cerovačkim špiljama, a o koliko točno iznose provjerite ovdje. Priliku za potpuno besplatan ulaz u Uvalu Zavratnicu imate sve do 31. listopada 2022. Godine.

Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima, te sadnjom drveća i niskog raslinja. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

pp velebit

Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije onda ni čudno da privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela, poručuju iz PP Velebit.

flash!

Kako doći:

Do Zavratnice možete doći pješačkom stazom uz more iz pravca Jablanca, za otprilike 20 minuta hoda. Ukoliko je u vama više planinarskog i avanturističkog duha, u uvalu se možete spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica.

Foto: PP Velebit