Europski parlament usvojio je rezoluciju eurozastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te općem pravu na pobačaj

“Uspjeli smo! Europski parlament je s 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav – svatko u Europskoj uniji mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama!” Tako glasi status Predraga Freda Matića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, a riječ je o rezoluciji prema kojoj bi sve države članice Europske unije trebale poštivati pravo žene na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Matić je nakon jučerašnjeg glasanja objavio priopćenje u kojem je pojasnio kako “ne može Europska unija u 21.stoljeću dozvoliti da se ženama i manjinama sustavno ograničavaju ljudska prava i da ih se tretira kao građane i građanke drugog reda.” Nadodao je i da mu je žao što su se HDZ-ovi kolegice i kolege u Europskom parlamentu “svrstali na krivu stranu povijesti, ali raduje me da je u njihovoj političkoj grupaciji ipak bilo dovoljno političke mudrosti i volje da se zaštite ljudska prava. I uistinu žalosti da oni Hrvatsku guraju na krajnju desnicu, to je poraz za sve njih.” Uz to, na Instagramu je objavio i svoju reakciju, koja se vrlo brzo počela širiti društvenim mrežama.

@fred.matic/Instagram

Posljednjih dana je naš eurozastupnik bio često spomenut u medijima, najviše u kontekstu Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et Pax, koja je poručila da eurozastupnici trebaju odbaciti rezoluciju o općem pravu na pobačaj, jer smatra da je riječ o teškoj povredi prava djeteta. Također, proglasili su Matićevo izvješće da pod krinkom “brige za zdravlje žena” promovira ideološka i svjetonazorska pitanja, a pobačaj da se svrstava u “nepostojeća ljudska prava”, tvrdi Komisija.

Uz to, bilo je tu reakcija i europskih klerikalnih krugova te pojedinih parlamenata država članica, kao i 109 potpisnika izjave iz Hrvatske. Potpisali su je bivša dekanica zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravka Hrabar, bivši ministar obrazovanja i bivši dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić, niz profesora sa zagrebačkog, osječkog, splitskog i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, uz niz saborskih zastupnika kao što su Vesna Bedeković, Nino Raspudić, Stephen Nikola Bartulica, Maja Grba Bujević, Davor Ivo Stier, Marijana Petir, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić, Zlatko Hasanbegović, Zvonimir Troskot, Miroslav Škoro…

Kako kaže Matić, bio je mjesecima izložen strahovitim pritiscima. “Od toga da su me razne grupe nazivale Hitlerom pa do toga da su mi slali lutke fetusa u ured. I to je samo maleni dio onoga s čime se žene, LGBTI osobe, ranjive skupine suočavaju na dnevnoj razini. Ali ovo je prvi korak u suzbijanju takvih napada i rezolucija predstavlja smjer u kojem de EU idi u zaštiti zdravlja i ljudskih prava, a koji može i mora biti samo prema naprijed!”, poručio je u priopćenju.

 

Foto: Predrag Fred Matić/Facebook