Iako je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu trenutno zatvoren za javnost zbog radova na konstrukcijskoj obnovi zgrade jer je nastradao nakon Zagrebačkog potresa 2020. godine, on ne miruje!

#MUOlibrary

Rekonstrukcija zgrade nipošto ne znači da Muzej kao institucija ne radi, naprotiv izgleda da su zaposleniji no ikada, a svoju vjernu publiku animiraju i raznim digitalnim i virtualnim sadržajima. Tako su s početkom 2023. najavili svoju novu rubriku #MUOlibrary koju ćete moći pratiti tijekom cijele godine. Srijedom će dr. sc. Antonia Došen, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO izabrati i predstaviti vrijedna djela iz MUO knjižnice. Dok vrijedna i dragocjena djela ne vidite u živo, ovim putem ćete moći saznati sve o njima. Ove srijede je Muzej približio MUO knjižnicu svojoj publici, a koja danas predstavlja jednu od najznačajnijih specijalnih knjižnica za područje povijesti umjetnosti, umjetničkog obrta, dizajna i arhitekture u ovom dijelu Europe.

Knjižnica Muzeja za umjetnost i obrt nastala je na temelju ideje Izidora Kršnjavija koji na osnivačkoj sjednici umjetno-obrtnog muzeja Društva umjetnosti 1879. godine izlaže razrađen Statut i osnovu budućeg muzeja u kojemu je navedena i „strukovna knjižnica spojena s čitaonicom“. Knjižnica je zamišljena kao pomoćno sredstvo kojim će se promicati svrha Muzeja. Nabavljačka politika knjižnice od početka je strukovno usmjerena da se „nesastavi samo sbirka za isključivu porabu umj. obrta nego i za sistematičnu pouku u povijesti umjetnosti.“ Već tijekom prvih nekoliko desetljeća razvoja knjižnice i njenim kontinuiranim djelovanjem Knjižnica se profilira u današnju specijalnu knjižnicu za umjetnost i umjetnički obrt. A da skriva prave dragocjenosti znali smo i prije, sada ćemo saznati sve o njima.

Do sljedeće srijede kada ćete upoznati prvo dragocjeno djelo iz knjižnice, pročitajte više o knjižnici na linku.

Fotografije: Muzej za umjetnost i obrt, @muozagreb