Toplo vrijeme sa sobom često zna donijeti i umor, kao i bezvoljnost. Pomognite si s namirnicama bogatima energijom.

Postoji jedna odlična rečenica koja ide ovako: Prestanite tražiti odgovor u svojoj glavi, krenite ga tražiti u svome tijelu. To znači da kada se osjećate loše, pomognite prvenstveno svom tijelu, a zatim ćete se i vi početi osjećati bolje. U tome veliku ulogu svakako imaju nutritivno bogate namirnice, s kojima možete pobjediti i umor.

Među njima su svakako orašidi, koje odmah ujutro možete dodati u svoj doručak. A možete ih i ponijeti sa sobom na plažu te ih grickati u vrijeme užine. Kod osjećaja umora svakako će vam pomoći da ne preskačete obroke, kako vam razina šećeri u krvi ne bi previše varirala kroz dan. Sve započinje hranjivim doručkom, svakako ručajte oko 14, 15 sati popodne i večerajte najkasnije oko 19, 20 sati. U pauzama od jela konzumirajte smoothie (ali ne samo od voća jer podižete šećer, već koristite zob, sjemenke, chiu) ili čajeve poput osvježavajućeg i iznimno zdravog čaja od đumbira.

Pri umoru će vam svakako pomoći banane, ili primjerice tamna čokolada. Banane su bogate vitaminima b i c, a čokoloada kofeinom koji podiže razinu energije. Jaja su također odličan izvor energije, naravno tu mislimo na ona organska. Bogata su željezom koje je nužno ukoliko se ne želite osjećati malaskavo ili bezvoljno.

Još jedan super brzi trik koji će vas probuditi je Matcha, prah koji zasigurno podiže energiju, potiče produkciju kemija u mozgu, kao što su dopamin i serotonin, a pomaže i pri koncentraciji.

Za sam kraj imamo i jedan savjet koji nije vezan uz prehranu – iza umora i bezvoljnosti često se zna skrivati i tijelo koje je bilo previše izloženo stresu (a tko nije bio u posljednje vrijeme?). Nakon duge zime i prevrućih tuševa, odvažite se na hladna tuširanja. Dokazano je kako hladni tuš podiže dopamin za čak 250 posto!

Foto: Unsplash