U prosincu vas vodimo na dvije odlične izložbe i to izložbe studenata osječke i splitske akademije

Uoči uvođenja strožih mjera raspravljalo se i o potencijalnom zatvaranju muzeja i galerija, iako oni nikada nisu bili žarišta širenja pandemije. U konačnici, nadležni ipak nisu zatvorili muzeje i galerije čime su omogućili javnosti da u ovo blagdansko doba, kada živimo u izvanrednim okolnostima, ipak pronađemo utočište unutar kojeg možemo pobjeći od stresne svakodnevnice, distancirati se na trenutak i uploviti u svijet umjetnosti.

Slavonski Brod: Galerija Ružić – “Novi horizonti”, izložba studenata odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, 27. studeni do 17. prosinca

 U predgovoru izložbe kustos Božo Kesić navodi kako je “gostovanje slikarskog odsjeka splitske Umjetničke akademije (UMAS) u Slavonskom Brodu proizašlo iz mogućnosti za razmjenu iskustava i čvršćeg povezivanja hrvatskog kontinenta i priobalja kroz umjetnost”. Ono što je odmah na prvu vidljivo na izložbi, a što autor predgovora dodatno ističe jest kako “slikarski odsjek Umjetničke akademije u Splitu njeguje podržavanje pojedinačnih i raznorodnih umjetničkih pristupa i interesa, kao i u obaviještenost o dominantnim, ali i o novijim teorijskim obzorima u području vizualne kulture, pritom ne gubeći iz vida likovnost kao temelj umjetničkog stvaranja. U skladu s time, ova izložba ukazuje na različite vrste umjetničkog govora o temama zasnovanim na osobnim iskustvima ili o problematici šireg društvenog značaja”.

Ana Heski – Memorija, 2020., indigo, print fotografija na paus papiru

U Galeriji Ružić izlažu Anton Davidović, Mihael Frančić, Ana Heski, Neli Ljubičić, Iva Martinović, Mia Minigo, Anna Perlain, Ivona Pupačić i Marieta Vulić. Iako je riječ o studentima odsjeka za slikarstvo, na izložbi se mogu vidjeti radovi u najraznolikijim medijima od grafike i fotografije, preko objekta pa sve do instalacija. Raznolikost medija i izričaja prati i raznovrsnost obrađenih tema od osobnih preispitivanja važnosti memorije i obiteljskih običaja pa do globalnih problema suvremenog svijeta. U svakom slučaju, riječ je o kvalitetnoj i poticajnoj izložbi koja otvara mnoga pitanja nad kojima bismo se svi mogli zamisliti.

Ivona Pupačić – Bez naziva, 2020., linorez / naklada 25 primjeraka

 

Samobor: Art room – Centar za mlade Bunker – “Starter 4”, izložba nagrađenih studenata s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, 5.prosinca do 31. prosinca

U izložbenom prostoru Art room Centra za mlade Bunker predstavljeni su radovi nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cjelogodišnjeg rada, a naglasak je stavljen na raznorodnost medija. Na izložbi se prezentiraju studentski radovi sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafika i multimedija. Kako stoji u popratnom tekstu, izložba je ujedno i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući pritom naglasak na činjenicu da je ovo samo „vjetar u leđa“ koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija.

S lijeva na desno: Zorica Gojkov, Josip Jelenčić, Martina Kovačević

Na izložbi se svojim radovima predstavljaju: Luka Brico, Maja Biondić, Martina Kovačević, Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić. Studenti u mediju crteža i slike, video radova, objekata i prostornih instalacija obrađuju raznolike teme od referenci na pandemiju, pitanja paralelnih dimenzija stvarnosti pa sve do prikaza svakodnevnice. Doc. art. Mario Matoković, doc. dr. art. Ana Sladetić Šabić i doc. dr. sc. Andrej Mirčev nadalje ističu važnost projekta: izložbe STARTER koncipirane su kao likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe. U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost. Izmještanje radova iz Akademije, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi Akademija trebala imati, kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka.”

Maja Biondić – Iza mene, olovka, 2018.

Svakako treba pohvaliti obje inicijative – ugošćivanje studenata splitske Akademije u Slavonskom Brodu kao i predstavljanje studenata osječke Akademije u Samoboru. Vrijednosti su višestruke – potiče se međuinstitucionalna suradnja, afirmira se buduće umjetnike, povezuje ih se s galerijskim prostorima, omogućava im se doticaj s publikom, čini se vidljivijim rad akademija u Hrvatskoj izvan njihovog grada što samo može doprinijeti širem i boljem uvidu, te većoj i kvalitetnijoj afirmaciji i prezentaciji kako likovnih akademija tako i njihovih studenata. Tim više vas pozivamo da upoznate mlade nade hrvatske likovne umjetnosti!