Ovih ste dana na tri lokacije u centru Zagreba mogli primijetiti fantastične umjetničke instalacije, i to vjerojatno na mjestima gdje ih ne biste očekivali u ovo doba godine.

Radi se o novom kulturno-umjetničkom projektu “Izvan okvira” koji je pokrenula Turistička zajednica grada Zagreba. Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, odabrani su umjetnici osmislili instalacije te ih postavili “Izvan okvira“.

Time je umjetnost izašla iz galerija i muzeja, a njihova su pročelja i prostori koji ih okružuju dobili novu privremenu funkciju te postali jedinstvena galerija na otvorenome.

Ovim se projektom s posebnom pažnjom željelo osvrnuti na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom.

Dopustite da vas provedemo po lokacijama

Kod Galerije Gradec pronađite zanimljivu instalaciju “Vani” koju potpisuju street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić.

Uokvirene slike velikih dimenzija, čiji su motivi inspirirani građom Galerije Klovićevi dvori, „izlaze“ iz galerijskog prostora i postavljaju se na zapušteno pročelje Galerije Gradec, pretvarajući ga u zid za izlaganje umjetničkih djela. Predimenzionirane skulpture predstavljaju publiku koja je “dio izložbe”, dok slučajni ili namjerni prolaznici na licu mjesta postaju dijelom umjetničkog rada.

Umjetnički paviljon uključen je s čak dvije instalacije “Novi krajolik” koji potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica te “Privremeno zatvoreno” koju potpisuje Maša Barišić

“Privremeno zatvoreno”

Zbog potresa neke su od građevina u funkcijama muzeja ili umjetničkih galerija doživjele privremeno zatvaranje. Izgubivši mogućnost rada te građevine ostaju bez svoje funkcije, stoje kao podsjetnik na ranjeni grad i čekaju “oživljavanje”. Iako Umjetnički paviljon trenutno ne može pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom umjetnice sam postaje umjetničko djelo i poziva građane da gledaju izvana. Svjetlost koja se može doživjeti u večernjim satima, izbija kroz prozore i pulsira u ritmu srca koji imaju samo živuća bića, naglašavajući poetičnu ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist) on

“Novi krajolik”

Skulptura od metala koja „raste“ kroz mjesec i polako prekriva stepenice na ulazu Umjetničkog paviljona, privremeno zatvorenog nakon potresa. Podsjetnik na elementarnu nepogodu pretvara se u vrt obrastao biljem; metalnim bršljanom, u simbol života i umjetnosti, koja i dalje živi i raste, čak i u nemogućim uvjetima. Baš kao i samonikla biljka.

Na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a kiparica Ida Blažičko postavila je instalaciju pod imenom “Hommage Bolléu”.

Prostorno-specifična intervencija na pročelju povijesne palače građene između 1887. – 1891. godine u duhu njemačke renesanse posvećena je arhitektu Hermanu Bolléu, koji je nakon razornog potresa 1880. godine postao poznat kao obnovitelj i graditelj hrvatske metropole. Instalacija Hommage Bolléu inspirirana je nepresušnim biomorfnim motivima kojima su prožeti Muzej za umjetnost i obrt i Obrtna škola, današnja Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Unutrašnje ograde galerije tkane su od stilizirane vegetabilne ornamentike koja svojim oblicima jasno nagovješćuje secesiju.

Dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ovom prilikom je poručila: U idućih mjesec dana, realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu.

Projekt traje sve do 27. studenog, a svakako prošećite u dnevnim, ali i večernjim satima kada ćete otkriti sasvim drugačiju atmosferu pojedinog rada.

 

Foto: privatna arhiva, MUO