Karlo Čargonja osmislio je odličan foto projekt na temu karantene i svih onih osobnih trenutaka koji su je obilježili. Možete ga podržati na Kickstarteru.

Karlo Čargonja stoji iza umjetničkog projekta u kojem je obuhvatio foto zapise nedavne karantene u kojoj smo se našli baš svi. Fotografije koje su snimljene uslijed globalne karantene izazvane širenjem virusa Covid 19, a našle su svoje mjesto u dva sveska –Dok smo čekali da sve ovo prođe i Stvari koje nismo koristili, nastala u periodu onemogućenog kretanja i izlaska. Fotografije propituju realnost iz pasivne promatračke pozicije u kojem je svijet tek onoliko velik koliko mu pogled to omogućuje.

”Fotoknjiga je rezultat dugogodišnjeg umjetničkog projekta, intimnog istraživanja modaliteta svakodnevice, socijalnih koreografija koje ona uspostavlja i slika koje generira. Fotografije sakupljene u svescima osobni su fotografski zapisi, vizualne bilješke onih segmenata svijeta za koje smatram da uspostavljaju imaginarnu i narativnu cjelinu vlastitog autorskog pogleda, intuitivno-analitičke perspektive na situacije, odnose, ljude, na predvidivo i nepredvidivo.”, objasnio nam je Karlo.

Fotoknjiga ‘Dok smo čekali’ sadrži i dva sveska Više se ne sjećam tko je pobijedio i Mjesto o kojem sam već pričao od fotografija nastalih u razdoblju od 2016. godine do početka 2020.

”To su refleksivni detalji svakodnevice, situacija i postupaka. Pomnim promatranjem, njihova poetičnost postaje prijeteća i donekle proročka u preispitivanju pojmova slobode, kretanja i aktiviteta. Koncept projekta formalno i sadržajno zamišljen je kao otvorena struktura koja omogućuje dodavanje novih svezaka i njihovo tematsko povezivanje s ostatkom, a sve u namjeri da s vremenom formiraju kompleksniju i sadržajniju cjelinu.”

Fotografsku knjigu u četiri dijela moguće je unaprijed kupiti preko Kickstarter kampanje (klik ovdje) te tako omogućiti njeno tiskanje i samoizdavanje. Autorski primjerci su ograničeni na 100 primjeraka od kojih će svaki biti ručno uvezan, pojedinačno numeriran i potpisan. Uz to,26.6. u Živom ateljeu u Zagrebu u 19 sati, bit će održana i promocija knjige te samostalna izložba gdje možete saznati više o samom projektu!