Umjetnost je umjetnost kada takne na prvu, i to je upravo ono u čemu je Ivan Kožarić uspijevao kroz svoju karijeru. Nedavno smo se nažalost oprostili od ovog velikog umjetnika, ali zato su Zagrebu vratili Sunce.

Samo nekoliko dana nakon što je domaću scenu, a i sve ljubitelje umjetnosti, rastužila vijest o smrti velikog i neponovljivog Ivana Kožarića, stiže jedna lijepa vijest u vrijeme kada nam je to svima potrebno. Kožarićevo Sunce, točnije Prizemljeno Sunce, nastalo 1971. godine u suradnji s Davorom Preisom koje je tada bilo postavljeno kao performans i to ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a nakon toga 1994. u Bogovićevu ulicu, vraćeno je Zagrebu nakon restauracije.

Ova, možda i jedna od najljepših umjetničkih instalacija na svijetu, napravljena je od bronce i zlatnih listića, a upravo je vraćena s restauracije i ponovno postavljena na svima dobro poznato mjesto. I ima li boljeg vremena od ovog? Kao da je dalo nadu u bolje sutra, a naravno i sjećanje na velikog umjetnika.

Foto: Facebook @ateljekožarić, Maja Vrkljan