Danas, 20. kolovoza u 11 sati održala se novinska konferencija predstavljanja programa Rab Film Festivala, na Trgu slobode, tzv. rapskoj Pjaceti

Na konferenciju su govorili Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba, Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i Robert Tomić Zuber, direktor Rab Film Festivala. Uz uvodne riječi pozdrava predstavnicima lokalnih medija i okupljenoj publici, novinska konferencija se prenosila uživo na Facebook stranicama Rab Film Festivala i platforme R+, gdje ju u potpunosti možete i pogledati.

 

O suradnji, festivalu i o tome što publiku čeka u uvali I. Padova u gradu Rabu, govorili su uvaženi gosti; “Sretan sam i zadovoljan što ova ekipa ljudi, s gospodinom Robertom Tomićem Zuberom, ispred Toro Laboratorija, partnerima Pučkim otvorenim učilištem i predstavnikom grada, mene kao gradonačelnika, možemo reći da smo u ovim čudnim okolnostima, zapravo, uspjeli održati jedan kontinuitet onoga što smo prošle godine započeli.”

“Jednu dugotrajnu krasnu priču, festival, posve različit od onoga što inače imamo priliku vidjeti. Ja se nadam da ćemo u ovoj skraćenoj varijanti, bez obzira na okolnosti, odaslati jednu sliku koja govori da idemo dalje. (…) Posebno se ovim putem zahvaljujemo gospodinu Zuberu, što je prepoznavši okolnosti u kojima se Grad i Pučko učilište nalaze, svojim naporima, ustrajnosti i upornosti doveo do toga da u subotu imamo krasnu priliku na brodicama i kaićima pogledati filmove. (…) Ovim putem pozivam sve posjetitelje, goste, sugrađane da zajednički obilježimo drugu godinu (festivala)” – kazao je gradonačelnik Nikola Grgurić

 

Nakon što se prisjetila Festivala prošle godine ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić kazala je: ” Dan i pol nas dijeli od Festivala. (…) Pozivam sve da dođu, prije svega s kaićima, brodicama! Zašto? Zato, jer je to epidemiološki najbolje i prihvatljivo, ali mi ćemo se potruditi osigurati sjedeća mjesta i na obali. Vidimo se u subotu!”

 

“U kontekstu pandemije COVID-19 radimo iskorak, jer ćemo se za dva dana dogoditi, a sve u kontekstu korone koja je zadesila cijelu planetu. Nama je čak u jednom trenutku bilo nemoguće zamišljati da će se išta održati na Rabu. Uzimajući u obzir i kolege drugih festivala, koji su se morali odgoditi i/ili otići u online varijantu, kao što je to sada Sarajevo Film Festival, koji sada sjajno radi festival u virtualnom svijeti, ili Zagreb Dox, koji je bio prva žrtva COVID-19 pandemije, naš moto je, koji je osmislio naš tim, predvođen s Izvorkom Jurić, dizajnericom – “Istina ne može biti odgođena”.

“To je taj neki moto koji nas je vodio da ni na koji način ne odgodimo festival. Mi jesmo pripremili cijeli festival; glazbeni dio koji je osmislio kolega Zoran Kekić, filmski (osnovni) dio s potpisom selektora Lejlom Dedić i Vladanom Petkovićem: dvanaest sjajnih filmova koji su oni izabrali – u jednom trenutku smo morali odlučiti koji od tih dvanaest filmova ćemo prikazati i odlučili smo se za dva filma: Današnje more i Mater.

Današnje more

Velika nam je čast da upravo kod nas, na Rab Film Festivalu prikazujemo posebnu projekciju filma Današnje more režisera Christophera Smitha, prije njegove svjetske premijere te film Mater sa sjajnom Dariom Lorenci Flatz, a koji potpisuje režiser Jure Pavlović. (…)” – kazao je Robert Tomić Zuber.

Mater

Robert Tomić Zuber se prilikom govora osvrnuo i na situaciju u kulturi tijekom ove korona krize: “Zašto smo odlučili napraviti festival? Zato što smo uvjereni u sljedeću stvar – kultura jest na koljenima. (…) Naša poruka, kao što je i moto “Istina ne smije biti odgođena”, je – kultura ne smije biti odgođena niti ukinuta! Ovo je naša poruka, ovo nije poruka u inat drugima; evo mi smo uspjeli. Ovo je poruka u ime svih naših kolega. Primjerice, ZagrebDox je napravio sve, i onda je morao u zadnji tren morao odustati. Mi to radimo na simboličan način, jer se moramo podržavati. Kultura je podržala poduzetništvo, turizam… mislimo da se mora podržati kultura. Država bez kulture, bez filma je društvo kojemu ne smijemo težiti. (…) To je poruka s Raba. Ne predajemo se. Nadamo se da će epidemiološko okruženje biti jednako za sve.”