Spektakularnom revijom koja se održala jučer navečer, Maria Grazia Chiuri je spretno spojila kulturu starog Maroka kroz ručno bojane i tradicionalno rađene tekstile te ostavštinu Diora kroz kolekciju za 2020. godinu, koja je održana u predivnom Marakešu.

Maria Grazia Chiuri ugostila je svoje uzvanike na stvarno spektakularni način. Osim organiziranog prijevoza, gosti su bili smješteni u predivnim apartmanima te je cijeli event, prije same revije, bio posvećen približavanju i upoznavanju kulture stare Afrike. Maria je pozvala svoje goste na reviju u Palais El Badi, gdje su modeli hodali okruženi terakota kolonadama iz 16. stoljeća, a u sredini se nalazio veliki bazen obasjan vatrenim bakljama i stotinama plutajućih svijeća.

Radeći s tradicionalnom tkaninom koja je tiskana voskom te proizvedena na Obali Bjelokosti, Grazia Chiuri je spojila zaštitne znakove Diora – toile de jouy, motive tarot karata i poznatu siluetu ”New Looka” – tkaninom, čija je povijest multikulturalna kao i njezina klijentela.

Maria se udružila s francuskom antropologinjom Anne Grosfilley koja joj je pomogla pri stvaranju kolekcije jer je željela kroz afrički tekstil promicati autentičnost kulture, a ne preuzeti ”afrički stil”.

”Ovu kolekciju može nositi svatko jer se ovdje radi o jakoj vezi svih kontinenata svijeta”- rekla je dizajnerica. Također je radila s mnogobrojnim stručnjacima koji su joj pomogli pri izradi autentične kolekcije, tako je s Grosfilleyem i Uniwaxom radila na tkanju Dior koda ”toiles de jouy”, pejzaže i tarot motive ostvarene u novim interpretacijama. Južnoafrički proizvođač košulja Pathé’O dizajnirao je košulju za kolekciju u čast Nelsonu Mandeli, a marokanski zanatlija Sumano bio je zaslužan za scenografiju u kojoj su dominirali tradicionalni tekstili i dekor, kao i keramičke tvorevine. Čast da nosi ovu spektakularnu reviju, pripala je i hrvatskom supermodelu Faretti koja je na svom Instagramu prenijela duh dalekog Marakeša i uvela nas u svijet Diora.