Irena Marković jedna je od naših dragih beauty suradnica te vlasnica poznatog zagrebačkog salona IM Estetica. No uz to je također osoba iza jedne nove stranice ali i koncepta – online beauty konzultacija

Beauty consultant.hr je stranica koja nudi personalizirani all-in-one beauty program koji pomaže korisnicima da uz pomoć njezinih savjeta razviju najbolju verziju sebe. U ponudi su četiri beauty menua te zavisno od vaših potreba napravi detaljni plan – skin care, hair care ili cjelokupni styling. Nama je koncept totalno fora jer inače u potrazi za savjetima, često znamo preuzeti neke s bespuća interneta koji ne odgovaraju konkretno našim potrebama, pa si često napravimo još više štete s njima; ili da bi dobili sve savjete moramo ići na više adresa, što često prolongiramo. Uostalom, porazgovarali smo o svemu s Irenom, pa prosudite sami.

O pokretanju beautyconsultant.hr…

Na pokretanje stranice odlučila sam se za vrijeme lockdowna u ožujku 2020., i to naravno sasvim slučajno. Prijateljice i klijentice su me počele ispitivati s raznim pitanjima poput: “Kako da napravim kućni tretman lica, a da opet ima efekt kao iz salona?”, “Koje proizvode da kupim za njegu kose?”, “Kako da skinem trajni lak kod kuće?”. Kako sam imala viška vremena, odlučila sam napraviti koncept i lagano sam krenula. Uz pomoć nekoliko dragih ljudi koji su mi pomogli oko stvaranja stranice i webshopa realizirala sam projekt.  Trenutno radim i na stvaranju vlastitog clean beauty skincare proizvoda. 

O pristupu…

Pristup kojeg njegujem je takozvani SMART BEAUTY CONCEPT – kod preporuke tretmana, frizure, stylinga i općenito cjelokupnog makeovera bitno je procijeniti što je najbolje za tu osobu i kako istaknuti ono najbolje na njoj.  Svaka osoba je drugačija, pa tako i pristup u preporuci tretmana kojeg radim je takav. Svaki moj klijent ima custom-made pristup, vlastiti protokol koji  je kreiran baš za njega. Također, na stranici se nalazi blog Beauty/Style/Wellness koji sadrži tekstove o beauty novitetima, te savjete i preporuke oko skincare rutine, njege kose i stylinga.

O najčešćim greškama žena u njezi kože…

Najveće greške koje primjećujem da klijenti rade jest nepoznavanje vlastitog tipa kože, upotreba previše proizvoda i preagresivnih proizvoda za njegu, kao i sunčanje bez SPF-a. Pobornik sam skincare minimalizma, znači upotreba svega par esencijalnih proizvoda koji će revitalizirati,osnažiti i zaštititi kožu. Koža je naš najveći organ i prva linija obrane protiv virusa i bakterija, zato ju trebamo njegovati i čuvati. Kod mlađih generacija primjećujem preveliku upotrebu pudera, koji je često pogrešne nijanse i stvara efekt “maske”,  umjesto da prekrije prištiće samo ih još više ističe. Srećom, tehnologija je toliko napredovala da postoje puderi koji ujedno rade i skincare, a pogodni su i za kožu sklonu aknama.

O najčešćim greškama žena u njezi kose…

Što se tiče kose najveća greška po pom mišljenju je svakodnevno stiliziranje toplinskim uređajima,poput pegle ili figara. S vremenom kosa dobiva izgled slame, vlas postaje tanka, suha i izgleda neuredno.  Ako to radite svakodnevno, uložite u dobru masku za kosu s kojom ćete ju nahraniti i vratiti joj vlažnost. Kako bi kosa bila zdrava i lijepa treba ju redovito šišati, odnosno skraćivati samo vrhove. Ne možemo utjecati na brzinu rasta kose, ali barem možemo da izgleda zdravije i bujnije. Pogreška koju često klijentice rade je odabir krive boje za kosu, radije prepustite profesionalcima procjenu oko boje za kosu i je li ona izvediva na vašoj kosi. Nema gore stvari nego kada vidite prirodnu brinetu koja je pofarbana u plavu boju sa žutim odsjajem. I za kraj: kada zakoračite u određene godine, skratite kosu do visine ramena. Kosa s godinama i pod utjecajem hormona slabi i stanjuje se, zato preporučujem skraćivanje kose kako biste lakše oblikovali frizuru.  

O najboljem beauty savjetu…

Najbolji beauty savjet kojeg sam dobila je da čuvam lice od sunca i da koristim SPF zaštitu tijekom cijele godine. Zaista, upotreba SPF-a tijekom cijele godine sačuvala mi je kožu od bora i hiperpigmentacija, rijetko kada imam bilo kakvu alergijsku reakciju na sunce. U posljednjih nekoliko godina upotrebljavam suplemente za kožu, konkretno Astaksantin – antioksidans koji štiti organizam od oksidativnog stresa, a doprinosi održavanju zdrave kože, kose i noktiju. Razlika u kvaliteti kože je zaista vidljiva.

O ključnim pravilima njege lica…

Osobno prakticiram skincare rutinu od 4 koraka, koju prilagođavam ovisno o tome kakve mi koža ima potrebe.  Klijentima preporučujem da se drže ovih koraka: Cleanse – Exfoliate – Hydrate – Protect. 

Prvi korak je dvostruko čišćenje lica  koje je jako bitan korak u skincare rutini jer odstranjuje sve nečistoće s kože, uklanja ostatke šminke, SPF-a i umanjuje nastanak nepravilnosti na koži.

Drugi korak je piling, kojeg ne upotrebljavam svaki dan već jednom tjedno. Piling pospješuje odstranjivanje mrtvih stanica, posvjetljuje kožu koja postaje glađa i svježa. 

Treći korak je upotreba hidratantne kreme koja će spriječiti gubitak vode, obnovit će i nahraniti kožu. 

Četvrti korak je nanošenje SPF zaštite. Možete birati između kemijske ili mineralne zaštite, ovisno o potrebama vaše kože. Ako ste ljubitelj multitasking proizvoda na tržištu postoje izvrsni tekući puderi i BB kreme sa zaštitnim faktorom koji istovremeno štite kožu od štetnih utjecaja, dozvoljavaju koži da diše i imaju dobru prekrivnu moć.

O beauty trendovima… 

Beauty svijet je toliko dinamičan da je potrebno stalno biti u koraku s trendovima. Prva stvar koju napravim kada se probudim je da stavim kavu i otvorim neke od najpoznatijih svjetskih beauty portala. Jako je bitno pratiti trendove i uživam u tome, ali mišljenja sam da ne treba previše robovati njima. Uvijek nastojim prilagoditi beauty novitete svojim klijentima, neki tretmani će imati jako dobar odaziv, a neki pak neće, sve ovisi o strukturi vaše klijentele u salonu. Sviđa  mi se općenito trend clean beautyja i skincare powered make up-a, samim tim nastojim svojim klijentima približiti takvu vrstu noviteta, koji osim što su fokusirani na zdravlje kože, brinu se i za okoliš i ambalažu.