Uvala Telašćica smještena je u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988. 

Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa.

Tri temeljna fenomena predstavljaju osnovna obilježja ovog područja: jedinstvena uvala Telašćica kao najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru, u kojoj su 25 malih plaža, strmci otoka Dugi otok koje se uzdižu do 161 metar iznad mora i spuštaju se u dubinu do 90 m, i slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima. Uz svo prirodno bogatstvo zaštićenog područja Park prirode Telašćica na Dugom otoku konačno je dobilo mjesto za susrete, doživljaje, učenje i zabavu! Nekadašnja vojna utvrda, smještena na visokom i stjenovitom strmcu koji je tisućama godina oblikovalo more, transformirana je u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar nazvan Grpašćak.

Utvrda Grpašćak rekonstruirana je, adaptirana i opremljena u interpretacijsko-edukacijski centar radi podizanja kvalitete i raznovrsnosti usluge Parka prirode i Dugog otoka, edukacije posjetitelja, a u svrhu razvoja zajednice na principima održivog turizma. Posjetiteljima centar trenutno nudi tri jako zanimljive izložbe (a koje potpisuju Muze) kojima se, kao i sa svim njihovim projektima, razvija i podiže svijest o prirodnim vrijednostima Parka i zaštiti prirode. Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak je i naš prijedlog za izlet destinaciju, posebno za djecu i mlade; radno vrijeme centra, i kako doći do njega, možete saznati putem kontakt informacija Centra.

Fotografije: Marin Rakić, Damir Zurub, Ivica Lolić, German Grbin / Muze