Povijest ljudskog postojanja urezana je u kamenu. Od prve usjekotine u špilji do dragocjenog kamenčića brušenog i zarobljenog u nakitu, lapidarium čuva nebrojene tajne

Jedan, posve jedinstven, smjestio se u živopisnoj zagrebačkoj Radićevoj ulici. Jedinstvena zlatarnica-galerija nazvana “Lapidarium” otvorena je 2011. godine te objedinjuje koncept radionice za izradu nakita s izložbenim galerijskim prostorom gdje ćete u malim vitrinama poput onih muzejskih otkriti nevjerojatne komade autorskog nakita dizajniranog od strane fantastičnih kreativaca-umjetnika. Ručno izrađen minucioznim tehnikama izrade nakita, kako tradicionalnima tako i suvremenima, svaki komad predstavlja snažan individualan autorski pristup te ideji nošenja nakita daje dublje značenje. 

Osnivač “Lapidariuma”, Mario Nokaj, potječe iz obitelji s dugom zlatarskom tradicijom. U želji da staro zanatstvo poveže s dizajnerskim umjetničkim pristupom, u “Lapidariumu” okuplja domaće i inozemne umjetnike individualnog artističkog promišljanja nakita pa prstenje, ogrlice, narukvice i broševi nerijetko izgledaju poput pravih malih nosivih umjetničkih skulptura. Sav nakit ima izuzetno naglašen karakter autora, pozadinsku priču i ideju, značenje, simboliku ili je pak materijalizirano utjelovljenje misli i emocija njezinog stvaratelja. Kreaciju beskompromisno prate vrhunska tehnološka dorada i umijeće izrade nakita koji svakim aspektom zadovoljava i sve potrebe nosivosti. 

Simbolika nakita oduvijek je bila snažna i kompleksna. Dok će ga jedni nositi dajući mu posve intimno značenje, drugi će se kititi i dekorirati ne razmišljajući previše o pozadini toga čina. Kako god bilo, ostaje činjenca da su rijetki oni koji nakitu mogu odoljeti. Jednom prilikom Nokaj je, govoreći o vlastitim idealima i promišljanjima, fantastično primijetio: “Moda nikad ne staje. U stalnoj potrazi za inspiracijom, često se okrećemo onome što nam je strano i krenemo ga banalizirati i uveličavati do neprepoznatljivosti. Oponašamo samo dijelove do kojih nam je osobno stalo, zaboravljajući na kulturu koja ih je stvorila. Zato vješamo životinjske fetiše oko vrata, stavljamo na sebe prstenje i narukvice bez ikakve svrhe i značenja koje su one nekoć imale, u nadi da će nam barem podsvijesno pružiti sreću, zaštitu ili mir.”

S kojom god mišlju se vodili, u “Lapidariumu” ćete pronaći kolekcije toliko raznolikih autorskih pristupa da ćete gotovo sigurno u rukopisu nekog od autora prepoznati nešto blisko sebi. Mario Nokaj u autorskom promišljanju promatra simboliku, ljudske veze, modalitete socijanog povezivanja… Njegova kolekcija “Planeti”, primjerice, spaja tradicionalnu izradu s minimalističkim futurističkim dizajnom, a slušajući Marija dok mi prepričava pozadinu ideje, ne mogu misliti o drugom negoli željeti da što više ljudi čuje autorska promišljanja. Ivan Midžić jedan je od prvih autora koji se pridružio “Lapidariumu”, a njegov apokaliptični dizajn nalik je skulpturama ponajboljih suvremenih umjetnika. Suptilne orhideje, ginko i makovi Irineje Ćubela poetična su veza s prirodom kao inspiracijom, kao i besprijekorne delikatne kreacije imaginarnih leptira Karla Krekića. Snažan, fokusiran i moderan futuristički stil akademskog kipara Silvija Hrničira u kolekcijama “Sole” i “Val” pokazuje svu snagu linije i plohe u promišljanu jednog umjetnika. Fosilni hrast u rukama Smiljke Franjić poprima začudne oblike i forme okovane srebrom u simbolici prolaznosti vremena i trajnosti sirovina iz prirode. Adriano Nokaj istražuje muški nakit spajajući grubo i nježno u unikatne komade apostrofirane ručnom obradom koja ostavlja prostor ležernoj nesavršenosti artističkog dojma.

U galeriji pogledajte neke od divnih komada nakita.