‘Ovo je kraj jedne ere i nestanak francuske elegancije koja ne nekad postajala.’, izjavila je osnivačica francuskog brenda Agnes B.

I ostaje pitanje je li uistinu jest? Objavljeno je da je brend Sonia Rykiel ušao u proces likvidacije jer se nije našao kupac za njega što znači da se dućani brenda zatvaraju, a sva njegova arhiva i imovina prodaje. Za mnoge je ovo tužan kraj jednog od najmoćnijih modnih imena šezdesetih i sedamdesetih godina, kao i omiljenog brenda Audrey Hepburn.

”Ovo je kao da je umrla drugi put. Dior i Saint Laurent su danas samo gomila šljokica, nestalo je francuske elegancije koja je postojala.”, izjavila je između ostalih dizajnerica Agnes Trouble. Ova odluka na sudu je rasplakala neke od 131 zaposlenih kojima će sada uslijediti otkaz.

Jedinstvena po svojoj bakrenoj kosi, Sonia je bila poznata revoucionarka i feministkinja koju su  nazivali i ‘kraljicom pletiva’. Njezin ‘Poor Boy Sweater’ popularizirala je Audrey Hepburn, a osim toga Sonia je obožavala crnu boju koju je vratila kao zaštitni znak pariškog cool stila.

Bila je velika feministkinja pa je tako potpisala poznatu deklaraciju za legalizaciju abortusa u Parizu. U sedamdestima su je prozvali ‘Coco Rykiel’, a po svojoj popularnosti stajala je uz bok Karlu Lagerfeldu i Yves Sant Laurentu.

No, čini se kako su je ova modna imena itekako nadmašila posljednjih godina. U svijetu logotipa, šljokica i nekih novih trendova, Sonia Rykiel je negdje putem izgubila bitku, kao i 30 milijuna dolara u prošloj godini. Modna kuća imala je veće troškove od zarade i situacija se naprosto počela raspadati.

Nekoliko investitora izrazilo je želju za kupnjom, među kojima je bio i prijašnji direktor francuskog Balmaina, međutim ništa se naposljetku nije odvilo. Brend će sada zatvoriti svojih 6 dućana u Francuskoj i Monaku, a njegovo intelektualno vlasništvo, kao i arhiva biti će rasprodani.

Francuska dizajnerica otvorila je svoj prvi butik 1968. godine, a prošle godine ulica u kojoj je ona kupovala voće i povrće, u blizini butika, nazvana je njezinim imenom. To je prvi put da je glavni grad Francuske nazvao ulicu po modnoj dizajnerici. Umrla je 2017. godine, od Parkinsonove bolesti, a sada je čini se stigao i kraj njezinom brendu.

Foto: Instagram @soniarykiel, Getty Images