Anksioznost je dio života svakoga od nas, a evo kako je možete umanjiti

Dani opuštenih odmora su iza nas, a dolaskom proljeća dočekalo nas je i mnoštvo obaveza, briga, novih i starih problema te naravno, stres. Anksioznost se danas smatra globalnim problemom jer od nje pati preko 280 milijuna ljudi na svijetu. Ako se i vi susrećete s njom, donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći.

1. Naspavajte se 

Kad god primjetite da se nešto čudno događa u vašim mislima, potišteni se ili ste u velikoj brizi oko nečega što vas realno ne bi trebalo uznemiravati, zapitajte se jeste li možda jednostavno umorni. Svakom od nas potreban je dobar san kako bi naš mozak normalno funkcionirao. Ako se niste odmorili, jednostavno si recite ‘ovo je sve jer sam umorna i samo se moram naspavati’ i tu večer izdvojite vrijeme za opuštanje i neometan san. Ili čak, ako možete, za popodnevni ‘nap’. Odmorna glava čini čuda.

2. Vježbe disanja

Znamo, znamo – tko u danu ima vremena za vježbe relaksacije i disanja. Vrijeme prolazi prebrzo, a vi ste na sto strana. No, vjerujte nam. Ako si uvedete u rutinu svakodnevne vježbe disanja i relaksaciju, promjene neće izostati. Anskioznost će se barem smanjiti, a vi ćete se lakše nositi s njom.

3. Potražite profesionalnu pomoć

Ako vas anksioznost preuzima i ne možete se nositi s njom, nemojte odgađati. Što prije razgovarate s nekim i dobite konkretne upute u savjete, to će vam prije biti lakše i bolje ćete razumjeti o čemu se radi. Mentalno zdravlje jednako je važno kao i sve naše obveze u danu, ispravak – puno, puno važnije!

Foto: Instagram @thoughtcatalog