Regija Tokaj smjestila se na zelenim, vinorodnim brežuljcima sjeveroistočne Mađarske te čini jednu od sedam velikih vinskih regija susjedne nam države. Poznata je kao jedna od najstarijih vinskih regija u Europi, a osim što će vas osvojiti dobrom kapljicom, Tokaj je i mjesto čudesnog krajolika, s 28 pitoresknih sela i vrlo neobičnim vinskim podrumima “usječenima” u brežuljke koji neodoljivo podsjećaju na kućice Hobita iz romana J. R. R. Tolkiena, a koji su postali zaštitnim znakom mjestašca Hercegkút.

Mađarska vinska regija Tokaj 0d 2002. je godine uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine na kojoj se našla zbog krajolika prošaranog slikovitim vinogradima među kojima se isplati izgubiti u dugim i mirnim šetnjama. No, prestižno je mjesto na listi prvenstveno zaslužila zbog finih slatkih vina među kojima se ističe Tokaji Aszú koje sazrijeva u stoljećima starim vinskim podrumima. Navodno je vinom posebne slatkoće bio oduševljen kralj Louis XV koji je Aszú nazvao “kraljem vina i vinom za kraljeve”, a rado su ga pili i Mozart i Goethe koji su slovili kao vrhunski poznavatelji kapljice.

@csodalatosmagyarorszag.hu

Osim što je regija poznata po tome da proizvodi jedna od najpoznatijih slatkih vina na svijetu, poznata je i po selu Hercegkút u kojem već stoljećima žive njemački doseljenici iz regije Schwarzwald koji su odigrali ključnu ulogu u evoluciji vinogradarstva u regiji.

No, ono po čemu će posjetitelji najviše zapamtiti Hercegkút su vinski podrumi neobične, jedinstvene arhitekture. Riječ je o podrumima karakterističnog kamenog ulaza u obliku trokuta koji, jedni pored drugih, tvore brežuljke, a kada prođete kroz teška željezna vrata dočekat će vas prostor na dvije etaže koji ide u dubinu 10 do 40 metara.

Ako je vjerovati Google kartama, od Zagreba do Hercegkúta dijeli nas šest sati vožnje automobilom, a ako imate više vremena od samo dva (prekratka) dana vikenda, taman na pola puta nalazi se Budimpešta u kojoj uvijek vrijedi stati.

 

Fotografije: Visit Hungary PR, @tokajhegyaljaegyetem