U suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca, udruga Tristotrojka pokreće program pod nazivom TOK. Ovaj program, koji će se odvijati tijekom sljedeća dva vikenda duž potoka Črnomerec u Zaprešićkoj ulici, ima jedan prekrasan cilj – oživjeti prostor i zajednicu grada.

Mnoštvo potoka na kojima je grad Zagreb izgrađen postupno nestaju iz slike grada, a potok Črnomerec jedan je od nekolicine potoka s djelomično otkrivenim koridorom koji još uvijek zadržava određeni identitet i prisutnost u susjedstvima kojima teče. Tako će sada, upravo potok Črnomerec, postati glavni fokus ove inicijative.

Međutim, TOK nije samo program koji se bavi uređenjem prostora već želi raditi i na jačanju povezanosti među ljudima. Projekt je evoluirao iz ideje o urbanoj opremi u nešto puno veće – pop-up događaj koji kombinira elemente festivala, urbanizma i kvartovskog druženja.

“Ideja za TOK nastala je prije nešto više od godinu dana kada smo s nekoliko članova Gradske četvrti Črnomerec razgovarali o mogućnosti koje bi nudila privremena urbana oprema za prostor uz potok na kojem se ne mogu graditi trajne strukture. Međutim, vrlo brzo shvatili smo da nije dovoljno tek “urediti” prostor, već nam se puno važnijom činila potreba za jačanjem zajednice koja će taj prostor koristiti i učiniti svojim. Zaključili smo da u prostor, umjesto donošenja stvari, želimo dovesti ljude. Zapravo, u tom trenutku je projekt, koji je započeo kao produkt dizajn, prerastao u pop-up event, napola urbanu intervenciju, napola festival ili, u najmanju ruku, kvartovsko druženje“, rekla nam je Andrea Stanić iz organizacijskog tima programa Grad-Zajednica-Potok.

Program je dizajniran kao cjelodnevni događaj s aktivnostima za sve uzraste. Sudionici će imati priliku naučiti o važnosti potoka u gradu te o procesima upravljanja gradom.

“Građani će imati priliku upoznati se s mikroklimatskim, biološkim, psihološkim, estetskim, kulturno-povijesnim, društvenim i infrastrukturnim značajem potoka u gradu, a uz to će se upoznati s procesima upravljanja gradom koji se obično odvijaju skriveni iza zavjesa ureda gradske administracije te kako sami mogu utjecati na oblikovanje svog urbanog okruženja. Cilj programa jest okupiti zajednicu na tom nedovoljno iskorištenom prostoru u Zaprešićkoj ulici, podružiti se te kroz nekoliko praktičnih radionica i informativnih diskusija ukazati na vrijednost i potencijal prostora uz potok Črnomerec te tako usaditi svijest o potoku kao javnom dobru zajednice.”

Prvi vikend bit će posvećen naseljavanju prostora i izradi mobilnog drvenog namještaja nazvanog Potačke, koji će dodati kreativnost i praktičnost pejzažu Zaprešićke ulice.

Drugi vikend će biti ispunjen edukativnim i zabavnim aktivnostima, uključujući šetnju uz potok, edukativne igre i likovne radionice. Posjetitelji će moći uživati u zvučnoj instalaciji i sudjelovati u raspravi o ekološkoj održivosti potoka Črnomerec.

Detalje o programu možete pronaći na Instagram ili Facebook stranici eventa.