S radom Viktorije Križanović susrela sam se 2015. godine na 18. međunarodnoj izložbi “Minijature” u Vršilnici u Zaprešiću. U konkurenciji od 464 umjetnika izabrano je 148 autora koji su predstavljeni na izložbi. Među izabranima bila je i Viktorija Križanović. Razgledavši izložbu, od 148 autora i isto toliko radova, Viktorijina grafika kružne forme bila je jedan od 20-ak radova koji su me se najviše dojmili te sam ih predstavila na portalu PerceiveArt

Na umjetničkoj sceni Viktorija Križanović ponajviše je poznata po svom djelovanju u mediju grafike. Rođena je u Slavonskom Brodu i diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na odsjeku likovne umjetnosti. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku  te Dekaničine nagrade Umjetničke akademije u Osijeku.

Posljednjih nekoliko godina Viktorija se posvetila izradi umjetničkog nakita u koji je utkala svoj prepoznatljiv likovni rukopis oblikujući jedinstvene, profinjene i suptilne primjerke prstenja, narukvica, ogrlica i naušnica. U kratkom intervjuu upoznajemo vas s divnom Viktorijom i njezinim unikatnim nakitom koji se krije pod imenom “Verbena handmades”.

Što te ponukalo da zaploviš u svijet oblikovanja nakita?

Do oblikovanja nakita došla sam nešto alternativnijim putem. Producirajući radove u mediju tradicionalne umjetničke grafike provodila bih sate polirajući i promatrajući grafičke teksture u metalu prije nego bih nanosila boju na ploču kako bih otisnula rad. Sve više sam dobivala interes za sami metal i mogućnosti njegova oblikovanja. Uslijedio je period dubinskog istraživanja vrsta metala, tehnika i alata pomoću kojih ću moći oblikovati funkcionalan i kvalitetan proizvod unikatnog dizajna.

Kako si osmislila naziv brenda?

Biljni svijet i priroda velika su mi inspiracija u stvaranju te ih uvijek nastojim uključiti u dizajn putem graviranja crteža biljke ili kreiranja tekstura poput onih koje nalazimo u prirodi. Ime Verbena dolazi od istoimene ljekovite biljke, a u nastavku riječ handmades označava kako je sav nakit u potpunosti ručne izrade.

Koje vrste nakita izrađuješ i u kojim materijalima?

Izrađujem naušnice, prstenje, narukvice i ogrlice od srebra, mjedi, bakra, cinka i čelika. Sve ovisi o tome kakvu formu, teksturu ili boju želim u trenutku postići.

Kako bi u jednoj rečenici opisala svoj nakit?

Nakit je to koji dimenzijama, bojom i oblikom ne dominira, već se harmonično uklapa u gotovo svaki stilski izričaj i prigodu te naglašava prirodnu ljepotu žene koja će ga nositi.

Kome je namijenjen Verbena handmades?

Nakit je namijenjen generalno djevojkama i ženama. Muški nakit trenutno izrađujem isključivo po narudžbi.

Gdje si naučila oblikovati i izrađivati nakit?

Nakit sam naučila izrađivati samostalno uz internet izvore i bezbroj sati provedenih u radionici. Vizualno obrazovanje sam stekla na Akademiji za umjetnost i kulturu.

I za kraj jedno posve klasično, a opet vrlo bitno pitanje – gdje crpiš inspiraciju za nove modele?

Inspiraciju za oblike često pronalazim u povijesnom nakitu starih civilizacija, dok su mi za površinu inspiracija biljni svijet i prirodne teksture. Obzirom da ne mogu, niti želim pobjeći od grafičkog izričaja ponekad se u nakitu pronađe i ekspresivni bakropisni snop linija u kombinaciji s geometrijskim oblicima.

flash!

Svi koji ste ostali opčinjeni Viktorijinim nakitom, sigurna sam da će vas razveseliti informacija kako se 15. travnja 2021. otvara web shop Verbena handmades na kojem ćete moći vidjeti i kupiti predivne primjerke nakita koje je Viktorija do sada oblikovala i stvorila. A do tada ju zapratite na Facebook stranici i Instagram profilu Verbena handmades!