
Ako ste ikad poželjeli spojiti dvije velike gastro ljubavi, tiramisu i sladoled, imamo idealnu vijest, odnosno recept koji pomiruje najbolje od oba svijeta
Kremast, bogat, s notom kave, vanilije i laganim okusom likera, tiramisu sladoled iz kućne radinosti donosi sve što volimo u klasičnom desertu, ali u osvježavajućem izdanju. Priprema je jednostavna, bez aparata za sladoled, a rezultat je prava mala slastica za tople dane pred nama.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 konzerva (397 g) zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 250 g mascarpone sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica amaretto likera
- 1 žlica instant kave ili espresso praha + 2 žlice tople vode
- 6-8 piškota
- kakao u prahu
Priprema:
- U maloj šalici otopi se instant kavu u toploj vodi i ostavi sa strane da se ohladi.
- U velikoj zdjeli pomiješa se mascarpone, kondenzirano mlijeko, ekstrakt vanilije i liker. Smjesa se miješa pjenjačom ili mikserom dok ne postane glatka i kremasta.
- U drugoj zdjeli izradi se vrhnje za šlag do željene čvrstoće, a zatim se pažljivo umiješa u mascarpone kremu laganim pokretima da bi smjesa ostala prozračna.
- Dodaju se natrgane piškote, koje se polako umiješa. Po želji, može ih se prethodno nakratko umočiti u kavu za intenzivniji okus.
- Ohlađenu kavu prelije se u tankom mlazu preko smjese i nježno promiješa – tek toliko da se dobije efekt “swirla”, bez potpunog stapanja.
- Gotova smjesa prebaci se u posudu za zamrzavanje (idealno metalnu ili staklenu), površina se poravna, posipa se odozgo kakao i pokrije poklopcem ili folijom. Sladoled se ostavi u zamrzivaču na najmanje šest sati, a najbolje preko noći.
Foto: Unsplash, Pexels