Ponekad obična kava jednostavno nije dovoljna; treba nam nešto bogatije, kremastije i s dozom slatkoće koja popravlja dan. A tiramisu latte upravo je takav napitak – spoj omiljenog okusa kave i klasičnog talijanskog deserta. 

Zamislite kombinaciju bogatog espressa, mascarponea, nježne kreme i mirisa kakaa. Naime, ovaj napitak nije samo kava nego i malen gastronomski ritual koji i najobičniji trenutak pretvara u onaj za uživanje. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda i okusom podsjeća na nešto drugačiju kavu iz omiljenog kafića.

U nastavku donosimo recept!

Sastojci:

Za hladnu pjenu:

  • 60 ml vrhnja za šlag
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • 2 žlice mascarpone sira
  • 1⁄2 žlice šećera
  • 1⁄4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica espressa
  • kakao u prahu za posipanje

Za latte:

  • 2 espressa
  • 120–180 ml mlijeka

Priprema:

  1. Skuhajte dupli espresso te ga ostavite da se malo ohladi.
  2. U manjoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag, mascarpone, šećer, vaniliju i 1 žlicu espressa.
  3. Uz pomoć ručnog miksera ili pjenjače mutite dok smjesa ne postane glatka i lagano pjenasta.
  4. U čašu dodajte mlijeko (i po želji malo sirupa za dodatnu slatkoću), zatim ulijte espresso i lagano promiješajte.
  5. Na vrh pažljivo rasporedite hladnu pjenu od mascarponea.
  6. Posipajte kakao prahom i poslužite odmah.

Foto: Instagram, Pexels