Na plaži Leça da Palmeira u gradu Matosinhosu nedaleko od Porta, nalazi se kompleks bazena koji je donio svjetsko priznanje ovom najpoznatijem portugalskom arhitektu daleke 1966. godine, i to kao jedan od njegovih ranijih radova. A pedeset i pet godina kasnije – ovaj arhitektonski dragulj i dalje plijeni pozornost svojom modernističkom estetikom koja se savršeno uklapa u okolni pejzaž.

Pažljivo promišljeni simbiotski odnos između prirode i okoliša filozofija je na kojoj se bazira Sizin rad – a koja se manifestira i u samom nazivu – Piscinas de Marés koji u doslovnom prijevodu s portugalskog znači “plimni bazeni”. 
Dva bazena, jedan za djecu i drugi za odrasle, izgledaju kao ekstenzija prirodnih bazena na surovim stijenama uz Atlantski ocean, realizirani uz minimalne intervencije u stjenoviti krajolik oblikovan snagom oceanskih valova. 
Između bazena i gradske ceste smješten je “ukopani” objekt sa svlačionicama (i café barom) kako bi se napravila jasna distinkcija između bazena i gradske infrastrukture budući da su oboje skriveni od pogleda, time uvodeći posjetitelja u senzorno iskustvo zvukova oceana na njegovom putu do bazena kroz betonske hodnike. 

Rubovi velikog bazena okruženi su grubim prirodnim stijenama, čime se zamagljuje granica između bazena i moćnog oceana, kreirajući transcendentalni doživljaj u kojem posjetitelj i bazen postaju dio velikog plavog prostranstva.
Prizor koji istovremeno djeluje hipnotizirajuće te izaziva strahopoštovanje, zahvaljujući elegantnoj modernističkoj konstrukciji promovira povezanost arhitekture i prirode te posljedično, prirode i čovjeka.

Plava oaza za osjetila. 

Foto: Shutterstock