Popularni Simsi su bez razmišljanja igrica koja je obilježila djetinjstvo mnogih od nas, no kada bismo išli ”secirati” dosadašnje mogućnosti kreiranja avatara, isti su bili poprilično ograničeni. Unazad nekoliko godina avatari su ipak dobili određene fizičke karakteristike koje se mogu uklopiti, poput primjerice madeža, ožiljka, strija, tetovaža i slično. Sada je na red došao i vitiligo, autoimuna bolest za čije je razbijanje stigme najviše zaslužna manekenka i model Winnie Harlow.

Moramo priznati da nas je ova vijest poprilično razveselila jer ukazuje na ljepotu različitosti koja je današnjem svijetu itekako poželjna. Naime, kao što smo spomenuli, na vašeg avatara sada možete dodati vitiligo na različite dijelove tijela, a u kampanji je kreirana i sama Winnie. “Kao dijete puno vremena provela sam igrajući ovu igricu i mislim da je prekrasno moći predstaviti svoje pravo ja u igri,” govori Harlow. “Ovo partnerstvo je velika stvar koja potiče igrače da prihvate ono što ih čini jedinstvenima – i u igri i u stvarnom životu.”

Vitiligo je kronično stanje koje uzrokuje da dijelovi kože izgube pigmentaciju i javlja se kod otprilike 1% ljudi širom svijeta. Karakterizirano je gubitkom pigmentacije, što rezultira bijelim mrljama na koži različitih veličina i oblika, a ovo stanje nastaje kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju pigmenta melanina, prestanu funkcionirati ili ih imunološki sustav tijela uništi. Uzroci vitiliga nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se vjeruje da su faktori poput autoimunih procesa, genetske predispozicije, neuroloških ili čak stresnih događaja povezani s razvojem stanja. Harlow je prihvaćanjem svog vitiliga imala ključnu ulogu u normalizaciji ovog kožnog stanja te je javno progovarala o predrasudama s kojima se je u prošlosti susretala.

“Prioritet nam je dodavanje značajki poput vitiliga kako bi se naši igrači osjećali ugodno i imali prostor za izražavanje jer Simmeri često crpe inspiraciju iz svojih osobnih priča,” rekla je Anna Huerta, viša kreativna direktorica igre.

Foto: Instagram, Youtube, EA/Maxis